Coronavirus en jouw vakantie: bekijk de laatste ontwikkelingen.

Advertentie

Grote Boerderij Kolonie

7.8Goed

Score uit 4 reviews

2.9km van centrum

Op vakantie geweest naar Grote Boerderij Kolonie?

Review schrijven

 • 8Rinus03-08-2015

  Prachtig bouwwerk

  De voormalige gevangenisboerderij in Merksplas is een een prachtige monument, de restauratie van dit enorm grote bouwwerk is bijna voltooid, ten tijde van ons bezoek stonden er nog bouwhekken omheen, maar we konden toch al genieten van de schoonheid van dit prachtige gebouw. Ben benieuwd wat het na opening voor een bestemming zal krijgen.

  Rapporteren

  Gereisd met vrienden in juni 2015

 • 7Ria21-06-2010

  prachtig gelegen landerijen

  Merksplas-Kolonie werd in de 19de eeuw opgericht om landlopers en bedelaars in onder te brengen. Na de Tweede Wereldoorlog evolueerde het tot een zuivere strafinrichting. Toen in 1993 bedelarij en landloperij niet meer strafbaar waren moest er gezocht worden naar een alternatieve invulling. .Rond het grote binnenplein van de hoeve staan de hoofdgebouwen, links de varkenstallen en recht een koestal. De gebouwen beslaan een rechthoek van 320 op 160 m. In totaal had men ongeveer 210 ha in bewind. Eind 2005 werd deze hoeve aangekocht door de gemeente Merksplas . Heden is zij dringend aan restauratie toe. De gebouwen mogen dan ook niet meer betreden worden, omdat zij zodanig in verval raakten, dat ze een gevaar voor instorting opleveren. Overtredingen zullen gesanctioneerd worden met politiestraffen!

  Rapporteren

  Gereisd met vrienden in juni 2010

 • 7Ria20-06-2010

  Bijzondere hoeve in verval

  Merksplas-Kolonie werd in de 19de eeuw opgericht om landlopers en bedelaars in onder te brengen. Na de Tweede Wereldoorlog evolueerde het tot een zuivere strafinrichting. Toen in 1993 bedelarij en landloperij niet meer strafbaar waren moest er gezocht worden naar een alternatieve invulling. Rond het grote binnenplein van de hoeve staan de hoofdgebouwen, links de varkenstallen en recht een koestal. De gebouwen beslaan een rechthoek van 320 op 160 m. In totaal had men ongeveer 210 ha in bewind. Eind 2005 werd deze hoeve aangekocht door de gemeente Merksplas . Heden is zij dringend aan restauratie toe. De gebouwen mogen dan ook niet meer betreden worden, omdat zij zodanig in verval raakten, dat ze een gevaar voor instorting opleveren. Overtredingen zullen gesanctioneerd worden met politiestraffen!

  Rapporteren

  Gereisd met vrienden in juni 2010

 • 9folieske20-06-2010

  Voer voor fotografen

  De grote boerderij: vloeroppervlakte vd voornaamste gebouwen meer dan 3000 m2. ongeveer 210 ha bewin. Gemengd bedrijf m melkvee, schapen, varkens, met weiden, grasland, akkers met aardappelen, koren, haver, enz. Thans een beschermd gebouw, gebouwd ca 1880. Stijl: zogenaamde kloosterarchitectuur: lange gebouwen onder zadeldak rondom een rechthoekig plein. Steunberen sterk geaccentueerd, in gevels en boven poorten sierboord v zwarte handgevormde steen met ‘n speciale vorm, boogjes hebben ‘n decoratief karakter. De 2 gebouwen straatkant zijn de paardenstallen, elk voorzien voor 24 paarden, ook gebruikt als ossenstallen daartussen stond de woning vd landbouwingenieur. Muurankers: men herkent de letters C, A en M “Colonie Agricol de Merxplas". De kleine boerderij: in 1920 werd een zogenaamde "Straflandbouwschool" opgericht. De landbouw-werkzaamheden vonden plaats id "kleine boerderij":veehouderij, neerhof, bijen, landbouw, tuinbouw en boomteelt. Ca. 80 ha bedrijf langs de Osseweg.

  Rapporteren

  Gereisd met partner in juni 2010