Coronavirus en jouw vakantie: bekijk de laatste ontwikkelingen.

Advertentie

Gasthuis museum

6Voldoende

Score uit 3 reviews

0.5km van centrum

Op vakantie geweest naar Gasthuis museum?

Review schrijven

 • 2duplessis connie10-02-2014

  problemen

  we zijn er eens geweest maar geraakten helaas niet binnen met mijn rolstoel al staat er rolstoelvriendelijk . op een betere dag zijn we nog eens geweest en dan was het gesloten

  Rapporteren

  Gereisd met partner in februari 2014

 • 8rainbow20-02-2011

  ziekenverpleging in de voorbije eeuwen

  Dit museum biedt een levendig beeld van het dagelijks gebeuren in het Gasthuis en het leven van de Gasthuiszusters Augustinessen die in 1552 de ziekenzorg op zich namen. Daarnaast blijven de herinneringen aan St-Dimpna, een Ierse koningsdochter, die te Geel stierf voortbestaan. Zij ligt aan de grondslag van de wereldbekende Geelse gezinsverpleging van geesteszieken. Bezoekers kunnen hier via ausiogids en computers kennismaken met de 17de eeuwse figuren. Zusters en zieken vertellen hoe ze in het gasthuis terechtkwamen en hoe het leven in de voorbije eeuwen er aan toe ging. Heel overzichtelijk en thematisch ingericht!

  Rapporteren

  Gereisd met partner in februari 2011

 • 8folieske23-10-2010

  Interessant museum

  Het museum is gehuisvest in het complex van het Oud Gasthuis van Geel, 13de eeuw. Het Gasthuismuseum vertelt twee verhalen: het ontstaan van de gezinsverpleging enerzijds en de ziekenzorg door de eeuwen heen. De unieke collectie vh museum is te danken aan de Gasthuiszusters Augustinessen die in 1552 de ziekenzorg op zich namen. Door de eeuwen heen bewaarden zij alle gebruiksvoorwerpen. Aan de indeling van het gebouw werd al die tijd amper geraakt zodat de geest van het kloosterleven er bewaard bleef. Hét pronkstuk van het museum is de kerkschat van Sint-Dimpna. Die is er nu te bewonderen in een beveiligde ruimte met als blikvanger het zilveren reliekschrijn. Het waarheidsgetrouwe schilderij ‘Ziekenzorg in het Geelse ziekenhuis’ uit 1639, hangt in de ziekenzaal van de kapel en is van onschatbare waarde. Geelse historici konden de figuren op het schilderij identificeren.

  Rapporteren

  Alleen gereisd in september 2010