Coronavirus en jouw vakantie: bekijk de laatste ontwikkelingen.

Advertentie

Burcht Het Steen

7.1Goed

Score uit 7 reviews

0.3km van centrum

 • 7Madeleine-C210-07-2017

  Entree met poort imposant. Verder niet

  Dit is het oudste gebouw van Antwerpen. De burcht ontstond in de 9e eeuw en ca de 12e eeuw werd de burcht onderdeel van een stenen stadsmuur. Het Steen was een van de drie poortgebouwen van de burcht. In de 16e eeuw werd het grondig verbouwd wat nog te zien is aan het kleurverschil in de gevel. Het Steen was tot 2008 de thuishaven van het Scheepvaartmuseum. Nu worden er workshops voor kinderen gegeven en in de zomermaanden is het een ontmoetingsruimte voor kinderen. De ingang van het gebouw met de poort is imposant maar dan houd het ook op. Leuk om gezien te hebben.

  Rapporteren

  Alleen gereisd in februari 2017

 • 7Claudia-de-Vries17-03-2013

  Klein maar leuk als het mooi weer is.

  Deze burcht is erg leuk om te zien, er is alleen niets van binnen om te zien. Wanneer het mooi weer is, is het het wel waard om even heen te lopen aangezien het aan de rivier ligt en je daar ook heerlijk op een bankje van het weer kunt genieten!

  Rapporteren

  Gereisd met vrienden in januari 2013

 • 5nickvg804-01-2013

  niks

  dit vind ik eerlijk gezegd niks om te bezoeken

  Rapporteren

  januari 2009

 • 9rainbow28-02-2011

  Oudste gebouw van Antwerpen!

  Het Steen in Antwerpen is een klein kasteeltje in het centrum aan de oever van de Schelde. Het dankt zijn naam aan het feit dat het (toen men nog in hout bouwde) één van de eerste stenen gebouwen van de stad was. Het Steen is doorheen de geschiedenis vaak gerenoveerd en aangepast. Origineel was het wellicht een stuk van de vestingswal rond de 13e eeuwse stad. In 1520, onder het bewind van Karel V, werd het gerenoveerd door de architecten Keldermans en De Waghemakere. De kapel, boven de ingang, dateert uit die periode. Het draagt het motto van Karel V: 'Plus Outre' Vanuit de rondgang heb je een prachtig uitzicht over de Schelde, en ook op de prachtige oude binnenstad!

  Rapporteren

  februari 2011

 • 7Chris 20-10-2010

  Restant van de stadsomwalling

  Het Steen was oorspronkelijk een stuk van de vestingswal rond de middeleeuwse stad. De poort is nog een restant van dit oorspronkelijk gebouw, dat gedeeltelijk op een ‘aanworp’ in de Schelde stond. Bij de ingang staat in de muur een beeld van een mannetje, Semini genoemd. Eigenlijk was het een Keltisch afgodsbeeldje en had het oorspronkelijk een lange penis. Daardoor werd het door vele vrouwen vereerd bij vruchtbaarheidsproblemen. Vandaar de oude bijnaam van de Antwerpenaren: ‘Semini’s kinderen’. In de 17de eeuw lieten de Jezuieten dit beeldje ‘ontmannen’.
  Lange tijd deed het Steen dienst als gevangenis. Tijdens de godsdienstoorlogen in de 16de eeuw werden veel ketters hier geëxecuteerd.
  In de 19de eeuw werd de Schelde rechtgetrokken en verdween een deel van het Steen. Sinds 1952 is in het Steen het Scheepvaartmuseum gevestigd.

  Rapporteren

  Gereisd met partner in mei 2010

 • 7Chris 23-09-2010

  Peperkoekenhuizeke

  Het Steen staat aan de oever van de Schelde. Het dankt zijn naam aan het feit dat het oorspronkelijke kasteel, dat op een schiereiland in de Schelde stond, één van de eerste stenen gebouwen van de stad was. In de zestiende eeuw, onder het bewind van Karel V, werd het gerenoveerd. De kapel, boven de ingang, dateert uit die periode. Het draagt het motto van Karel V: 'Plus Outre'. Bij de ingang staat in de muur een beeldje van de Keltische god 'Semini'. Dit beeldje werd door vrouwen vereerd bij vruchtbaarheidsproblemen. De 17e eeuwse Jezuïten verwijderden de voor hen obscene penis. Een bijnaam van Antwerpenaren is 'Semini's kinderen'. Voor het Steen staat het beeld van de watergod 'Lange Wapper'. Onlangs terug in de actualiteit gekomen toen de geplande (en intussen afgevoerde) brug over de dokken in het noorden van de stad de naam 'Lange Wapper' kreeg. Het grootste gedeelte van het Steen verdween in de 19de eeuw, toen de kademuur van de Schelde werd rechtgetrokken.

  Rapporteren

  Gereisd met partner in februari 2010

 • 8jan13-06-2010

  Mooi

  Het steen is de Geschiedenis van Antwerpen de voormalige ring wal Burcht en gevangenis Het grootste gedeelte van de burcht werd in de 19e eeuw afgebroken, dit voor het rechttrekken van de scheldekade en het verbreden van de Schelde. Het gedeelte dat er nu nog staat kreeg de benaming "Het Steen".

  Rapporteren

  Alleen gereisd in juni 2010