Even geduld a.u.b.

Djerba: zonovergoten vakantie

Djerba: zonovergoten vakantie

Prachtige witte stranden met wuivende palmbomen… dit vind je op het paradijselijk eiland voor de kust in het zuiden van Tunesië. Zo’n twintig kilometer kuststrook vol prachtige hotels, appartementen en bungalowparken. Lekker relaxen onder je parasol op een ligbedje… een strandrestaurant is altijd wel in de buurt. En zoek je iets meer actie, dan verhuurd het hotel of een nabijgelegen ‘tentje’ wel surf- of duikspullen. Een bananenboot kan ook nooit ver weg zijn…

Zomer en najaar
Het fijne aan Djerba is het jaarrond klimaat. Zowel in de zomer als in het najaar kun je hier aan het strand liggen en leven de typisch Moorse dorpen volop. Schilderachtige witte huisjes en betoverende moskeeën zijn een lust voor het oog. Omdat de woestijn op het vasteland dichtbij ligt, heerst er in Djerba een warm en droog zomerklimaat. De winter voelt aan als lente. Dus de witte zandstranden en het heldere turquoise zeewater vormen altijd het ideale decor voor een droomvakantie.

 

Populaire stranden
De stranden van Djerba zijn, zoals gezegd, erg mooi en breed. De meest populaire stranden waar veel hotels aan liggen zijn de stranden van 'Sidi Mahrez' en 'Séguia'. Langs deze twee stranden die door een vuurtoren van elkaar gescheiden zijn, is het een waar paradijs voor (water)sportliefhebbers. Een windje zorgt voor veel plezier voor zeilers en surfers. Maar ook liefhebbers van golfen of paardrijden komen hier aan hun trekken. Het eiland is vlak, dus fietsen behoort ook tot de mogelijkheden... Op Djerba groeien meer dan een miljoen dadelpalmen en er staan olijfbomen die volgens zeggen meer dan 1500 jaar oud zijn. Een ‘ontdekkingsreis’ op Djerba is dan ook zeker de moeite waard. Verlaat het strand en de koelte van het hotel, en ontdek!

 

Uitstekende uitvalsbasis
Op het eiland zelf is niet al teveel cultureels te zien of te doen. Of je moet weg zijn van shoppen op de souks, in de hoofdstad Houmt-Souk. Slenter door de vele kleine straatjes waar producten in alle geuren en kleuren worden aangeboden. Houmt-Souk is eigenlijk de enige stad van betekenis op het eiland. Er is ook een aantal musea: het Archeologisch museum in een gerestaureerd fort uit de 15de eeuw en het Museum van de volkskunst en tradities. Bij deze laatste vind je joodse en islamitische ceremoniële kostuums en juwelen. Er is ook een reconstructie van een pottenbakkerij en een voorraadkamer. Het is ondergebracht in het mausoleum van Sidi Zitouni. Ook wel leuk: het pottenbakkersdorpje Guellalla. Djerba heeft verder niet veel, maar is wel een uitstekende uitvalsbasis om de schoonheid van de rest van Tunesië te ontdekken. Huur bijvoorbeeld een jeep en trek de woestijn in, al dan niet georganiseerd vanuit het hotel. Rijd dwars door de zandduinen en oases en geniet van het uitgestrekte landschap. Je kunt vanuit Djerba heel makkelijk het vasteland bereiken. Zowel met de auto over de Romeinendam bij El Kantara, als met de veerboot vanuit Agim. Een rechte route voert je door de uitlopers van het Atlasgebergte. Of bezoek de stenen wereld van de Berberdorpen. Langs de weg kan je hier en daar nomaden zien die met hun geitenkuddes door het landschap trekken.

 

Opslagruimte en schuilplaats
Ook bijzonder, ten zuiden van Matmata, is de bezienswaardigheid de Ghorfas. Dit zijn met leem gebouwde nissen die als paddestoelen aan de bergen kleven. Vroeger werden die ghorfas door de Berbers gebruikt als opslagruimte en schuilplaats. De meest indrukwekkende ghorfas zijn te bewonderen in Metameur, Ghomrassen, Ksar Hadada en Douirat. Een middagje het strand verlaten om de cultuur van de ghorfas te snuiven is zeker de moeite waard.

 

Tunesische keuken
In het hotel of in de toeristencentra kun je eten zoals thuis. Hamburgers en patat of pizza zijn inmiddels algemeen goed. Maar wellicht leuker is het om de mediterrane Tunesische keuken uit te proberen. Het nationale Tunesische gerecht is couscous. Couscous is tarwegries gestoofd met (lams)vlees en groenten. Smakelijk en niet duur. De Tunesische keuken is verder redelijk scherp van smaak. Het gebruik van harissa, een pasta van scherpe gedroogde paprika met zout en knoflook, is heel gebruikelijk. Een ander populair gerecht is blebi. Dit bestaat uit gekookte kikkererwten, op smaak gebracht met citroen, kummel, paprika en knoflook. Op Djerba wordt er dankzij de zee die altijd dichtbij is, veel verse vis verwerkt. Verder wordt er veel olijfolie en tomatenpuree in de gerechten verwerkt. Smakelijk eten!

 

Praktische info:
Documenten.
Reispas en identiteitskaart.

Geld.
Je mag de nationale munt, de Tunesische Dinar, niet in- en uitvoeren. Tunesië is wel aangesloten op het Euro- en reischecknetwerk. Eurocheques kan men alleen in de bank omruilen. In veel restaurants en hotels worden credit cards aanvaard.

Taal.
De officiële taal is het Arabisch. Frans spreekt men er ook veel. In de toeristische centra wordt meestal ook Duits en Engels gesproken.

Inkopen.
De geliefde souvenirs uit Tunesië zijn natuurlijk tapijten en modern zilver. Wil je een tapijt kopen, dan moet je je goed laten inlichten. In principe kan men slechts van een "Echtheidsgarantie" spreken als het tapijt goedgekeurd werd door het ONAT (Office National de L'Artisanat Tunisien). De stempel van het ONAT staat dan aan de achterzijde van het tapijt. Prijzen zijn echter niet vastgelegd. Dus afdingen!!

Kleding.
Met meer dan 300 dagen zon per jaar, behoort Tunesië tot de zonnigste vakantielanden ter wereld. Het strandseizoen begint in april en eindigt in oktober. Voor de avonden heb je soms wel een vestje nodig.

Moskeeën.
Moskeeën kunnen steeds bezocht worden, behalve op vrijdag en tijdens de gebedsdienst. Het betreden van de gebedsruimte is niet toegelaten voor niet-moslims. Schouders horen, zoals in alle moslimlanden, bedekt te zijn. Een lange broek is eigenlijk ook gewenst…

Tekst: Marije Smit / www.schrijfster.com


Ga terug naar reisverhalen overzicht