Even geduld a.u.b.

Zoover.nl ontdekt de stranden van Bulgarije

Zoover.nl ontdekt de stranden van Bulgarije

De kustlijn van Bulgarije is dus 385 kilometer lang en dat betekend keus genoeg aan badplaatsen. Bulgarije is al lang niet meer een primitief binnenland met ezels die karren voorttrekken of oude Lada’s. Inmiddels zijn de badplaatsen als Sunny Beach en Golden Beach aan de Zwart Zee ontdekt door toeristen. En je bent er ‘zo’. Met de auto of met het vliegtuig. Vanuit Nederland is er een rechtstreekse vliegreis naar Varna aan de kust.

 

Internationale sfeer
Varna is de derde grootste stad van het land en ook de grootste nationale haven voor vracht- en cruiseschepen. De kustplaatsen Goudstrand, St. Constantine en Albena liggen dichtbij, dus dit is een ideale uitvalsbasis of goede aanvlieghaven. Varna straalt een internationale sfeer uit, mede dankzij de zeemannen met verlof in onbekende ceremoniële uniformen, toeristen en lokale burgers die zich voortbewegen langs de boulevards en gebouwen van de19de en vroeg 20ste eeuw. Rondom Varna zijn dan ook goede hotels te vinden en maken mensen daguitstapjes naar bijvoorbeeld Zonnestrand (Sunny Beach). Dit is één van de populairste badplaatsen aan de Bulgaarse kust. Een perfecte bestemming voor zonaanbidders, zoals de naam al zegt. Deze badplaats doet echt niets onder aan de plaatsen aan de bekende Spaanse costa’s. “Een kilometers lange boulevard voert je langs ontelbare restaurantjes, barretjes en discotheken. Voor iedereen die eens goed wil genieten is Zonnestrand de perfecte bestemming” legt de website van het Bulgaars verkeersbureau uit.

 

Eerste Zwarte Zee-ressort
Cultuur is er in deze omgeving ook nog te vinden. Pak de bus of taxi naar Bourgas, de grote stad aan de kust. Zo’n 35 kilometer van Zonnestrand ligt de vierde stad van Bulgarije, met de grootste haven van het land. “In 1989 werd er een Belasting Vrije Zone gevestigd, om buitenlandse investeerders te trekken. De gunstige ligging en de geavanceerde transport infrastructuur van de stad zijn goede omstandigheden voor de ontwikkeling van toerisme en handel. Wat de toeristen het meest aantrekt is zonder twijfel de zee”, gaat het Bulgaars verkeersbureau verder. Een dagtocht naar Bourgas is dus zeker een aanrader. Ook Nessebar, de Oude stad, stond zeker op het lijstje must-do’s van Zoover. Deze stad is opgenomen in de werelderfgoed lijst van UNESCO en nam ons echt even mee terug in de tijd. Een ander leuk uitstapje is naar het schiereiland, naar Sozopol. Wandel hier langs de rotsen en heb een mooi vergezicht op zee. St. Constantine telt nu zo’n vijftig hotels, maar was ooit één van de eerste Zwarte Zee-ressorts in Bulgarije. Het brede zandstrand is één van de lokkertjes van deze badplaats, maar de meeste hotels hebben ook een heerlijk zwembad en restaurantjes zijn er ook genoeg te vinden. St. Constantine heeft een oude historie, maar ook een exotisch en modern karakter. Tip van de site van het Bulgaars verkeersbureau: “Het Sunny Day Complex ligt 10 kilometer van Varna, in een rustige baai van het St. Constatine ressort. Het is een luxueuze, vredige groene oase, die voldoet aan alle eisen voor een complete vakantie. Sunny Day is lid van de Bulgaarse Blauwe Vlag Beweging en heeft daar de prijs voor ecologie in 1996 gewonnen. Het complex herbergt vier luxe hotels, een jachthaven, speeltuinen en tennisbanen. Er zijn tevens mogelijkheden voor een spa behandeling.”

 

Perfecte badplaats
Wellicht dé badplaats voor veel Nederlanders is Albena. Hier vind je alles! Een perfecte badplaats en de meest complete toeristische plaats aan de Zwarte Zee. Waarom zo fijn? Albena ligt aan het mooie zandstrand. Het kent een mild landklimaat, met een gemiddelde temperatuur van 25 graden. Dit maakt het de perfecte bestemming voor zowel het voor- en naseizoen. Even iets anders doen dan zonnen? Wandel zo de heuvels en het bos van het binnenland in. ’s Avonds, of ’s middags, plof je neer op een terras in het stadje zelf. Gezellige barretjes en strandtenten genoeg! “Ook vind je hier het grootste Spa centrum van de Zwarte Zee kust, dat jaarlijks vele liefhebbers aantrekt en weet te overtuigen van zijn klasse”, aldus het verkeersbureau.

 

Goudstrand
Volgens de legende veranderden gouden schatten hier in gouden zand. Vandaar de naam Goudstrand. Een prachtige badplaats met een gezellige boulevard, nachtleven en dé blauwe zee. Deze combinatie maakt het een ideale bestemming voor jongeren. En het is er relatief nog goedkoop om flink op stap te gaan! De omgeving is ook nog eens mooi: bossen en groene heuvels. “Bovendien ligt het niet ver verwijderd van de mooie havenstad Varna”, aldus het Bulgaars verkeersbureau. Zij raden ook aan om de volgende bezienswaardigheden aan te doen: de stad Varna met z’n Botanical Garden en Euxinograd Palace, het Aladja Klooster en het mooiste aquapark van Europa Aquapolis.

 

Meer weten over de kustplaatsen van Bulgarije of juist eens het binnenland ontdekken? Vraag de brochure ‘Bulgarije, verrassen in alle seizoenen’ aan via de website www.bulgaarsverkeersbureau.nl. In de 84 pagina’s dikke brochure zijn de zes regio’s van het land uitgebreid beschreven en rijk geïllustreerd met prachtig beeldmateriaal van o.a. de Zwarte Zee kust, de natuur en de vele culturele bezienswaardigheden. Voorts zijn er een gedetailleerde wegenkaart en een beknopte taalgids in de brochure opgenomen.

 

Praktische informatie van het verkeersbureau:
Reisdocumenten
Reizigers dienen in het bezit te zijn van een geldig nationaal paspoort. Het is niet mogelijk te reizen op een Europese identiteitskaart.

Taal
De officiële taal van Bulgarije is het Bulgaars. Het is een Zuid-Slavische taal. In de toeristische plaatsen wordt Engels of Duits gesproken.

Deviezen
Invoer of uitvoer van buitenlandse deviezen of Bulgaarse Leva tot een bedrag van (de tegenwaarde van) 8.000 leva (1 Euro is ca. 1,96 lev) is toegestaan. Van bedragen daarboven dient aangifte te worden gedaan. Hier dient strikt de hand aan te worden gehouden. Het niet declareren is volgens de Bulgaarse wet strafbaar. Bij bedragen boven de 25.000 Bulg. Leva dient ook de herkomst te worden gemeld.

Betalen op het vliegveld
Hou er rekening mee dat u uw Bulgaarse leva's niet meer op het vliegveld kunt uitgeven. De valuta in de aldaar gevestigde winkels is meestal de Euro.

Vignetten
Voor het berijden van de autowegen in Bulgarije is het bezit van een geldig vignet verplicht. De vignetten zijn te koop bij alle Bulgaarse grensposten. Vignetten voor motorfietsen en auto's max 8 personen: € 69,- voor een jaar € 12,- voor een maand € 5,- voor een week

Tijdzone
In Bulgarije is het één uur later dan in Nederland. In het voorjaar en het najaar schakelt Bulgarije net als de rest van Europa over op winter- of zomertijd.

Nationale feestdagen
3 maart - Nationale feestdag, dag van de bevrijding van het ‘Osmaanse Juk’,
1 mei - Dag van de arbeid
Eind april/mei - Pasen
6 mei - Dag van Sint-Georgius en dag van het Bulgaarse leger
24 mei - Dag van de Bulgaarse cultuur (dag van Cyrillus en Methodius)
6 september - Nationale feestdag, dag van de hereniging
22 september - Onafhankelijkheidsdag
1 november - Dag van de nationale wederopleving

Productie: Marije Smit / www.schrijfster.com.
Beeld: www.bulgaarsverkeersbureau.nl


Ga terug naar reisverhalen overzicht