/Tanzania en Zanzibar

Vakantie in Tanzania en Zanzibar

Zanzibar

Ga terug naar moedernatuur tijdens je droomvakantie in Tanzania! Spot de big five tijdens een safari, ontdek veel bijzondere dieren en kijk je ogen naar de adembenemend mooie natuur.

Tanzania en Zanzibar
Verwijder filters

11 accommodaties

Over Tanzania en Zanzibar

Live het brullen van een leeuw horen, de trilling van de aarde voelen als er olifanten voorbij komen, een luipaard de boom in zien springen of ontelbaar veel gnoes en zebra’s horen rennen. Dan voel je je even back to basic… Op zoek naar wilde dieren in Kenia en Tanzania en terug naar moedernatuur.

Back to basic met de big five

Op zoek naar de buffel, de leeuw, het luipaard, de neushoorn en de olifant, oftewel de big five. Dát maakt een safari compleet tot een droomreis. Tanzania, het grootste land van Oost-Afrika, en Kenia zijn de meest geschikte landen van Afrika om groot, maar zeker ook klein, wild te spotten. Op safari… Dit woord is wereldwijd bekend, maar is een begrip uit het Swahili. De ‘voertaal’ in Afrika. Alleen al in Tanzania en Kenia leven zo’n honderdtwintig verschillende stammen, ieder met een eigen taal. Maar overal spreken ze Swahili of een afgeleide/dialect daarvan. Zeg je ‘safari’ dan weet iedereen wat je bedoelt en zal een goede Afrikaanse gids proberen samen de big five voor je op te sporen. Vertrouw gerust op hun gevoel voor natuur, want zij zijn ermee opgegroeid. Houd vooral ook je ogen open voor flora en fauna die buiten de big five vallen, want tijdens een safari valt er zo veel meer te zien dan ‘de vijf grote’.

Een prachtig uitzicht de krater in

Een grote kans om veel bijzondere dieren te ontmoeten maak je in de Ngorongoro Krater, net over de grens van Kenia naar Tanzania. De route naar de unieke krater met een doorsnede van achttien kilometer waar een bijzonder ecosysteem is ontstaan, is indrukwekkend. Alleen jeeps kunnen over de kraterwanden de zeshonderd meter afdalen, andere auto’s zouden in de slip raken. Eerst omhoog… Een prachtig uitzicht de krater in met z’n sodameren vol roze flamingo’s. Dan omlaag, de kraterwand af… Over een zand- en kiezelpad komen de eerste zebra’s en gnoes in beeld. Een indrukwekkende ervaring, die jammer genoeg na meerdere safari’s als ‘gewoon’ voelt. En toch, hoeveel olifanten of giraffen je ook tegenkomt, je blijft het gevoel houden om foto’s te blijven schieten. Zeker op het moment dat er in de krater een groep van vijf olifanten op de jeeps af komt lopen. Langzaam, behoedzaam en flink met de slurf slingerend om indruk te maken. Hoe dichterbij ze komen, hoe spannender het wordt om foto’s te nemen. Want gaan ze de jeep wel of niet aanvallen? Uiteindelijk kiest de grootste bul er voor om met een boog om de toegesnelde jeeps te lopen. Daarna verdwijnen ze langzaam maar zeker weer uit beeld… In de krater, ook ‘het Hof van Eden’ genoemd, is een vaste samenstelling van dieren ontstaan die elkaar in een natuurlijk evenwicht houden. De kans op een ontmoeting met olifanten of de zwarte neushoorn is hier groot. Dit heeft twee redenen: de krater is qua oppervlakte niet té groot én de meeste dieren kunnen de krater niet verlaten. Vandaar ook dat er alleen mannetjes olifanten leven. De vrouwtjes maken met hun jongen de reis over de andere kant van de kraterrand niet. De natuur regelt zichzelf, blijkt ook hier. Daar moeten mensenhanden niet aankomen! Een tocht over de kraterwand ondernemen alleen nieuwsgierige toeristen.

Gnoes, zebra’s en antilopen

Een uitgestrekt savannelandschap met een groot aantal rondtrekkende dieren tref je in de Serengeti, het andere wereldberoemd park in Tanzania. Dieren die vooral in kuddes leven vanwege het gevaar van de open vlaktes. Daarom zie je gnoes, zebra’s en antilopen vaak bij elkaar. Bovendien hebben deze planteneters verschillende voedselprioriteiten, waardoor ze elkaar zeker niet in de weg lopen. Met een beetje geluk kunnen safarigangers een gedeelte van de jaarlijks terugkerende Grote Trek van honderdduizenden gnoes, zebra’s en antilopen meemaken. Dit natuurlijke systeem van de sterksten overleven trekt in een rondtrekkende beweging via het Keniaanse park Masai Mara Game Reserve naar de Serengeti-vlakten in Tanzania. Ongelofelijk om zo’n massa dieren lopend of rennend aan te treffen! De tijd staat dan echt even stil en je wordt teruggeworpen naar de basics van de natuur.

Het geblaat van een zebra overstemd het geluid van trappelende hoeven… Al snel blijkt dat, daar waar de meeste jeeps staan, een leeuwin net een zebra-jong heeft gedood. De leeuwin rust nog even uit in een boom, het lijf van het zebraatje ligt er levenloos bij. Als de kust voor de leeuwin veilig is en de zebra-moeder op afstand staat te ‘huilen’ bespringt zij, samen met haar leeuwinnen-vriendin, de jonge zebra om de eerste stukken vlees af te scheuren. Een schouwspel dat eigenlijk niet voor mensenogen bestemd is…

Stammen die niet makkelijk te vinden zijn

Naast avontuurlijke game drives (safari’s) is de cultuur van Afrika ook heel interessant. De verschillende stammen hebben ieder hun eigen gebruiken en tradities die zij in stand proberen te houden. Bij Lake Eyasi leven bijvoorbeeld nog ‘bosjesmensen’, Hadzabe genaamd. Stammen die niet makkelijk te vinden zijn, maar door sommige reisorganisaties geld krijgen om toeristen iets van hun overlevingsmanieren te leren kennen. Dit fascinerende volk leeft enkel en alleen van de jacht en het verzamelen van bessen en vruchten. Een vaste verblijfplaats kennen ze niet. De kleine ‘bosjesmensen’ zitten met een lap stof of dierenhuid om het middel geslagen midden op de dag in de zon en zijn daardoor ook heel donker van kleur. Ze spreken nog hun eigen ‘kliktaal’ en maken gifpijlen om hun prooi te doden. Zo moeten wij eeuwen geleden ook overleefd hebben… De mannen steken een marihuanapijp op en stikken bijna in hun hoest, een angstaanjagende aanblik (en geluid), maar voor de Hadzabe de gewoonste zaak van de wereld. Net al het vuur maken met stokken en droge bladeren en pijl-en-boog schieten. Al zijn de Hadzabe zeer tevreden met hun manier van leven, een goed t-shirt of petje willen ze ook wel graag hebben. Zo kan er ruilhandel met toeristen ontstaan. Maar of dat uiteindelijk is wat deze traditionele stam wil…

Jambo en Karibu

De lange, donkere mensen in knalrode doeken, de Masai, is de bekendste stam van Afrika en hierdoor ook al veel met de westerse manier van leven en denken in aanraking gekomen. Een commercieel volkje dat steeds meer hun overlevingsmethodes verliest en hierdoor niet meer back to basic kúnnen en wíllen. De lange, slanke en in traditioneel rode doeken geklede trotse Masai eisen geld als men foto’s wil nemen en zullen dan pas zeggen: “Jambo, karibu” (hallo, welkom). Dan mag hun dorp ook worden bezocht en zie je hoe zij in super kleine hutjes met hele families leven, koken en speren maken. Een doordringende geur bereikt je neusgaten, want de hutjes worden van klei, koeienpoep en takken gemaakt. Bovendien worden in de huisjes vaak ook nog geiten en schapen gehouden.

Bijna op dezelfde manier leven de Samburu. Zij verblijven alleen op ander grondgebied én dragen meer versieringen. Het dorp Maralal, het ‘wilde westen’ van Kenia, is net een kleurrijk filmdecor. De ‘krijgers’ lopen in rode of gele doeken en dragen enorm veel sieraden. Hoe meer sieraden, hoe rijker! Vooral de vrouwen dragen veel kralenkettingen, wat zeer sierlijk staat, maar ontzettend zwaar om de nek moet zijn. De jonge mannen moeten zeven jaar van hun leven als krijger door het leven gaan. Deze ‘jongens’ zijn te herkennen aan hun met oker ingesmeerde haar, kleurrijke kleding, armbanden, kettingen en de altijd aanwezige speer en ‘rungu’(werpknots). De naam ‘krijger’ klinkt mooi, maar in de Samburu praktijk komt dat er op neer dat de mannen het vee moeten hoeden.

Avontuurlijke, romantische droomreis

Vreemd eigenlijk dat er van de verschillende stammen geen ‘big five’ is gemaakt, want daar zitten heel wat ‘must sees’ tussen. Toch zal het gros van de toeristen gaan voor de dierlijke big five. Ook al zie je nog zoveel dik-diks, cheeta’s, bavianen, giraffen, antilopen, wrattenzwijnen, gazelle, roofvogels of nijlpaarden, een knagend gevoel de ‘grote jongens’ te zien blijft. Pas dan is een avontuurlijke, maar tegelijkertijd romantische, droomreis door Kenia en/of Tanzania compleet. Dan ben je pas echt even helemaal ‘back to basic’ geweest… Soms heb je geluk en zie je olifanten, leeuwen, buffels, de neushoorn én het luipaard tijdens één game drive. In de praktijk zijn daar vaak meer dagen voor nodig, wat eigenlijk alleen maar prettig is. Want dan ga je de andere dieren, inclusief stokstaartjes, muizen en ander gespuis meer waarderen. De zoektocht naar het luipaard is het moeilijkst… en dan opeens staat daar een grote cirkel met jeeps en trucks rondom een stuk hoog gras. Het luipaard ligt te luieren in het zonnetje. Na enkele minuten heeft deze grote kat er meer dan genoeg van en besluit een toneelstukje op te voeren: hij gaat door het hoge gras en dichtbegroeide bosjes wandelen, op pad naar een boom. Vanaf hier kan hij ‘mensjes kijken’ en er op toezien dat deze wilde dieren de natuur en cultuur van Kenia en Tanzania met respect behandelen.

Klimaat

De beste tijd om te reizen naar Kenia en Tanzania is in januari en februari, omdat het dan niet zo extreem heet en droog is. Maar de vochtigheidsgraad aan de kust is dan juist hoog, 70%, wat niet erg comfortabel is. Een andere goede periode ligt tussen juni en september. De meeste regen valt in maart, april en mei en in mindere mate in oktober tot december. Die laatste periode kenmerkt zich vooral door de korte en hevige regenbuien overdag, waarna het de rest van de dag droog is. Voordeel is wel dat het in deze perioden overal wat rustiger is. Let er op dat het in Kenia en Tanzania overdag zeer warm kan zijn, maar ’s avonds en ’s nachts redelijk koud. In de wat hoger gelegen gebieden is het aan te raden om warmere kleding mee te nemen, voor de vroege ochtend en de late avond. Of tijdens winderige ritten in de jeep of truck.

Boek met garantie
  • ANVR
  • Calamiteitenfonds
  • SGR
Veilig betalen
  • iDeal Logo
  • BanContact
  • Mastercard
  • Visa

Fijn dat je hier bent!

Zoover.nl plaatst cookies zodat je beter kunt vinden wat je zoekt.

We bewaren je voorkeuren. Zo vind je makkelijk jouw droomvakantie en krijg je alleen relevante advertenties te zien.