Vakantie Lille
Lille (van l'Ile=eiland) of Rijssel (van ter IJssel) is de bakermat van het Franse socialisme
Gelegen aan een belangrijke noord-zuid handelsroute ontwikkelde het zich tot een rijke handelsstad waar vooral de textielindustrie een bron van inkomsten werd. Het oude Lille was een stad van water en muren. Napoleon bracht macht en suikerbieten en moderniseerde de textielindustrie. Het Noordwesten van Frankrijk kende een levendige handel met Vlaamse zustersteden en werd wel de Gouden Driehoek genoemd.

Lille scoort een 8,2 uit 10, op basis van 121 reviews

Vakantie Lille
Lille (van l'Ile=eiland) of Rijssel (van ter IJssel) is de bakermat van het Franse socialisme
Gelegen aan een belangrijke noord-zuid handelsroute ontwikkelde het zich tot een rijke handelsstad waar vooral de textielindustrie een bron van inkomsten werd. Het oude Lille was een stad van water en muren. Napoleon bracht macht en suikerbieten en moderniseerde de textielindustrie. Het Noordwesten van Frankrijk kende een levendige handel met Vlaamse zustersteden en werd wel de Gouden Driehoek genoemd. Lille 2004 was voor de liefhebbers een Culturele Gouden Driehoek. Er waren meer dan 600 evenementen die dankzij geautomatiseerd openbaar vervoer gemakkelijk bezocht kunnen worden. Onder de stad waar Mitterand en Thatcher de overeenkomst tekenden voor de Kanaaltunnel bevindt zich een uniek metrosysteem. Elk station is verschillend, krijgt daglicht en heeft een kunstwerk.

Sterreweg Lille
In het kader van Lille 2004 heeft men het jaar opgedeeld in drie periodes: van december 2003 tot en met februari, van maart tot augustus en vanaf september. Elke periode brengt spektakels en feesten. Metamorfose is een veel bepalend begrip tijdens Lille 2004. Artiesten van allerlei aard zullen de straten, gevels, het openbaar vervoer en de gebouwen veranderen. De reiziger die per trein arriveert op het station Lille-Flandres wordt meteen al geconfronteerd met een indrukwekkend gebouw dat door middel van gekleurde filters is verlicht. Er is een Sterrenweg gecreëerd van zeven bogen van acht meter hoog, waar voetgangers en auto's doorheen zullen gaan. Bijzonder is het grote laarsvormige gebouw in het stationsgebied dat model stond voor het logo van Lille 2004. In het centrum van de stad kan de bezoeker stalen monsters ontmoeten en wandelen onder een hangend bos. Overdag klinken er de geluiden van zangvogels en 's nachts gloeien er de glimwormen. Bijzonder zijn de Maisons Folie. In 2004 zullen voormalige fabrieken, brouwerijen, een ziekenhuis, een boerderij en een hotel ontmoetingsplaatsen worden waar artiesten, buurtbewoners en gasten in een volkomen nieuw artistiek avontuur terecht zullen komen.

Tempel van hygiëne
Het is niet alleen in Lille waar de bezoeker kan genieten van spektakel, kunst , feesten en exposities: ook de steden Roubaix, Arras en Boulogne-sur-Mer zijn een bezoek zeker waard. De oude textielstad Roubaix bekend van de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix (de Hel van het Noorden )is niet bepaald een toonbeeld van stedelijk schoon. Toch is een reis naar Roubaix meer dan de moeite waard, want het herbergt een uniek museum voor Kunst en Industrie: La Piscine. In de tijd van de grote textielindustrie was La Piscine badhuis en zwembad voor de arbeiders in de textielindustrie. Arbeiders konden zich in een luxe omgeving wassen en met hun gezin verpozen in het zwembad.

Het gebouw was voor die mensen een tempel van hygiëne. Het 'mooiste zwembad van Frankrijk' is een meesterwerk uit de jaren dertig dat op initiatief van rijke industriëlen tot stand kwam en werd opgedragen aan het lichaam, de hygiëne en de sport. Sinds 2001 is het omgevormd tot een buitengewoon museum. De plattegrond van het museum is die van een abdij, er is een binnentuin met aan de textielindustrie verwante planten en het verleden als zwembad wordt in ere gehouden door een rechthoekig ondiep waterbassin, waar langs fraaie kunstwerken staan opgesteld. Om het nog echter te maken hoor je regelmatig water lopen en klinken kinderstemmen in een zwembad. Fraaie tegeltableaus ( Jugendstil) resoneren het geluid, zoals dat hoort in een zwembad.

Boulogne-sur Mer
Een andere topper in de Euroregio van Lille is Nausicaa, het Nationaal Zeecentrum in Boulogne-sur-Mer. In het centrum wordt op interactieve wijze een presentatie geboden die alle aspecten van de zee op boeiende wijze laat zien. Meer dan 27000 levende wezens van koraal tot haaien leven in ruime bassins die 45 miljoen liter water bevatten. Uniek is dat men er in Nausicaa in geslaagd is levend koraal te vermeerderen: men kweekt het eigen koraalrif. Veel aandacht is er voor klimaatveranderingen en het onophoudelijke vernieuwingsproces van de zee. Indrukwekkend!

Speciaalzaken met prachtige etalages
Wie van winkelen houdt, zal zeker ook genieten van Lille. In het oude centrum vind je vele boetiekjes en speciaalzaken met prachtige etalages en interieurs, die een enorme aantrekkingskracht op je hebben. Tijdens een rondleiding door het oude gedeelte van de stad vertelde de gids dat een aantal winkels klanten ook meenemen naar de benedenverdieping, waar je niet alleen qua kleding, maar vooral ook qua oude maar prachtige inrichting van de winkel je ogen uitkijkt. Ikzelf werd vooral aangetrokken door de prachtige etalage van Meert. Deze banketwinkel levert als sinds 1761 wafels aan koningen en koninginnen en bijvoorbeeld ook aan Charles de Gaulle, die werd geboren in Lille. De wafels worden nog steeds met de hand en in een kleine bakvorm gemaakt en worden gevuld met vanille uit Madagascar. Natuurlijk wilde ik zo’n koninklijke wafel ook wel eens proeven. En echt waar, alleen al daarvoor zou ik nog eens teruggaan naar Lille! De echte shop-o-holic moet zeker ook gaan winkelen in het Shopping Paradijs in Roubaix. Een lange straat met maar liefst 85 outlet boetieks van bekende merken als Mexx, Lacoste, Adidas en vele anderen.

Wazemmes
Ook op zondag – als de meeste winkels gesloten zijn – hoef je je niet te vervelen. Want op zondag wordt in Lille een grote markt gehouden in Wazemmes, waar heel veel mensen uit de streek naartoe komen voor van alles en nog wat. Van verse groenten tot hippe schoenen en van tientallen Franse kaasjes tot trendy kleding. De markt is vanuit het centrum het beste bereikbaar via de metro. Een ervaring op zich, want de metro heeft geen bestuurder! De zogenaamde VAL – Véhicle Automatique Léger – was in 1983 de eerste volledig geautomatiseerde ondergrondse metro ter wereld. Alles gaat automatisch. De metro stopt precies voor de grote glazen deuren, die ongeveer één minuut open gaan zodat je in- en uit- kunt stappen, waarna je met een ongelofelijke snelheid naar de volgende halte wordt gebracht. Natuurlijk is het systeem beveiligd en wordt de metro in de gaten gehouden, maar wie last heeft van claustrofobie kan toch maar beter op een andere manier naar Wazemmes gaan!

Het hele jaar rond
Lille biedt genoeg vertier om op elk moment van het jaar te bezoeken. Voor een weekendje weg, of bijvoorbeeld als tussenstop op weg naar het zonnige zuiden. Een aantal data zijn extra leuk. Zo tooit Lille zich in december in duizenden lichtjes en vele kleuren voor de kerstmarkt. Van 1 tot 31 december zijn er op zo’n 50 meter van het Grand Palace kleine houten chalets opgebouwd waar verkopers goede ideeën aandragen voor originele kerstcadeaus. Om de markt ook vanuit een ander perspectief te zien, moet je zeker een ritje in het reuzenrad maken! De liefhebber van braderie/rommelmarkt komt in het eerste weekend van september aan zijn of haar trekken, want dan wordt de Braderie van Lille gehouden, de grootste rommelmarkt van Europa. Lekker slenteren door de straten van Lille op zoek naar koopjes en genieten van de bijzondere sfeer die er dat weekend in de stad hangt.

Uitgebreide documentatie is te verkrijgen bij Maison de la France, Prinsengracht 670, 1017KX Amsterdam. Telefoon: 020-5353010.
www.franceguide.com

Je kunt hier reviews vinden van 2 Appartementen, 65 Hotels, 4 Aparthotels, 4 Bed and Breakfasts en 1 Hostel in Lille. Op Zoover vind je bovendien 272 vakantiefoto's van Lille. Je kunt 3 video's van Lille bekijken. Op deze pagina vind je alle accommodaties in Lille. Bekijk ook andere accommodaties in Frankrijk. Bekijk alle overnachtingsmogelijkheden in Nord-Pas de Calais.

Bekijk de beste prijzen

De meeste bezoekers vonden de beste prijs voor Lille bij :

112 Nederlandse reviews over Lille

8,2
112 reviews
  • Waardering 8,2
  • Uitgaansleven 7,9
  • Cultuur 8
  • Omgeving 7,9
  • Sfeer 8,3
  • Zorg voor natuur 7

Bekijk de beste prijzen

De meeste bezoekers vonden de beste prijs voor Lille bij :

Bekijk de beste prijzen

De meeste bezoekers vonden de beste prijs voor Lille bij :