Goed Voorbereid: Het Ultieme Stappenplan Voor Je Fietsvakantie

Redactie - 5 mei 2016

Goed Voorbereid: Het Ultieme Stappenplan Voor Je Fietsvakantie

Redactie - 5 mei 2016

Ga je voor het eerst op fietsvakantie? Of ben je al eens geweest en ga je nog een keer? Lekker gaan en staan waar je wilt en daarnaast heerlijk sportief bezig zijn. De wind door je haren, de zon op je gezicht en gaan! Het land leren kennen zoals de bevolking dat doet en de natuur aanschouwen terwijl je er doorheen fietst. Fijn, zo’n fietsvakantie!

Wist je dat maar liefst 12% van de Nederlanders in 2014 op fietsvakantie is geweest? Het gaat hierbij om vakanties waarbij meer dan de helft van de dagen wordt gefietst. En tijdens die fietsvakanties bleef 98% van de fietsers in eigen land.

Maar wat is nou een goede voorbereiding voor een fietsvakantie? Heb je een speciale fiets nodig? Hoe zit dat met eten en wat is handig om in te pakken? Of je nu in Nederland, Europa of Azië gaat fietsen, je zult je hoe dan ook moeten voorbereiden. Om te zorgen dat jij goed voorbereid op reis gaat, heeft Zoover een stappenplan gemaakt met vijf stappen die je op weg zullen helpen.

 

Fietsvakantie voorbereiding: het ultieme stappenplan

In het volgende stappenplan vind je precies terug wat er allemaal belangrijk is voor een goede voorbereiding voor je fietsvakantie. Zo is het natuurlijk belangrijk je fiets goed voor te bereiden, je bagage compleet te hebben en, niet te vergeten natuurlijk, jezelf goed voor te bereiden op de lange tocht!

Stap 1: Wie, wat, waar en waarom?

Voordat je besluit te gaan fietsvakantie

Leuk je gaat op fietsvakantie! Toch is het verstandig een aantal vragen te beantwoorden voordat je de vakantie gaat boeken, knopen gaat doorhakken en op de fiets stapt. Hier een kleine checklist:

  1. Hou ik eigenlijk wel genoeg van fietsen? Houd in je achterhoofd dat het hier om fietsvakantie gaat en er lange afstanden bijhoren. Dit is anders fietsen dan wanneer je een rondje door het bos fietst (er vanuit gaande dat die rondjes kleiner zijn dan een tiental kilometers).
  2. Hou ik van intens? Vind je het heerlijk om lange stukken te fietsen door ongerepte natuur? Draai je je handen niet om voor ruig terrein en steile afdalingen? Dan zit je wat fietsvakanties betreft wel goed!
  3. Wat wordt mijn bestemming? Altijd handig om te weten voordat je gaat pakken. Bij een fietsvakantie ben je vaak wel flexibeler binnen de reis, maar beslis in ieder geval alvast naar welk land je wilt. Ga je bijvoorbeeld fietsen in FrankrijkZuid-Afrika of toch Nederland?
  4. Waar ga ik slapen? Ga je kamperen of wil je van hotel naar hotel fietsen? Bij de eerste optie hoef je van tevoren geen geheel strakke route te plannen, bij de tweede zul je toch echt eerst hotels moeten boeken. Wanneer je kiest voor kamperen, houd er dan rekening mee dat er ook meer bagage bij komt kijken.
  5. Hoe kom je op de bestemming met je fiets? Ga je er fietsend heen? Of ga je met het vliegtuig of in de zomermaanden met een van de fietsbussen mee? Bij stap 5 lees je tips per type vervoer.

Na het beantwoorden van deze vragen is de fietsvakantie in grote lijnen uitgezet en kun je gaan bepalen waar je heen gaat, boeken, en je daadwerkelijk voor gaan bereiden op vertrek!

 

Stap 2: Voorbereidingen vakantiefiets

Een goede vakantiefiets

Vakantiefiets

Het begin is simpel: zonder fiets kom je nergens! Een fietsvakantie fiets je niet zo maar op de eerste de beste fiets. De lange afstanden en het afwisselende terrein zijn niet zo makkelijk te overwinnen op een oude omafiets. Hieronder daarom een aantal tips die je kunnen helpen bij het aanschaffen van een goede vakantiefiets!

  1. Houd er rekening mee dat een goede vakantiefiets zo rond de €1.500 kost.
  2. Wanneer je in verre landen gaat fietsen (met ver bedoel ik buiten Europa), kies dan voor een 26inch band. Dit heeft niet zo zeer te maken met wat beter fietst, maar in niet-westerse landen kennen ze niet allemaal onze 28inch maat! Dat is onhandig voor het geval je een nieuwe band nodig hebt onderweg.
  3. Het frame hoeft niet per se speciaal op maat gemaakt te worden, maar let er wel op dat deze zo goed mogelijk aansluit bij je postuur. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het fietsen een goede houding hebt.
  4. Als je een lange tocht gaat maken is een hard zadel aan te raden in plaats van een zacht zadel. Dit klinkt misschien vreemd, maar een harder zadel, dat qua afmetingen bij jouw lichaam past, zorgt uiteindelijk voor minder zadelpijn dan een zacht zadel.
  5. Wanneer je van plan bent om te gaan kamperen en daardoor meer bagage mee moet nemen dan gemiddeld, is het slim om voor een voordrager te kiezen,. Je kunt zo niet alleen meer spullen kwijt, het zorgt er ook voor dat het gewicht van de fiets beter in balans is, waardoor hij fijner fietst.

 

Je vakantiefiets klaar maken voor vertrek

Voorbereidingen vakantiefiets

Wanneer je een goede fiets hebt aangeschaft waar je gemakkelijk lange afstanden op fietst, is het nog wel zaak je fiets goed te controleren en af te stellen voordat je vertrekt! Het gaat hier vooral om de lange tochten, en hiervoor zijn verschillende tips wat je fietsvoorbereidingen betreft.

  1. Begin ruim van te voren met het controleren van je fiets. Mochten er mankementen zijn, dan heb je nog tijd genoeg deze te verhelpen.
  2. Belangrijke onderdelen van je fiets om te controleren zijn: de wielenhet balhoofdde trapasde bandende ketting en cassette en de remblokjes. Mocht er iets mis zijn met deze onderdelen, laat het dan maken of maak het zelf. Ze zijn belangrijk voor een soepele fietsvakantie.
  3. Als je fiets helemaal in orde is, ga er dan eens twee dagen een goed stuk mee fietsen. Zo merk je of de fiets inderdaad goed is afgesteld. Aan te raden is om deze proeftocht mét bepakking te doen. Zo kun je goed testen of je fiets niet gaat zwabberen of dweilen wanner je remt of afdaalt.

Daarnaast zijn er nog een aantal tips en tricks die je toe kunt passen op je fiets:

  1. Geen zin in koude handvaten of remhendels in de ochtend? Doe hier voor vertrek wat foam omheen of koop speciale ‘condooms’ voor om je remhendels. Hierdoor krijg je niet zulke koude handen van het stuur.
  2. Boor een klein gaatje in het frame. Ja, echt! Zo zorg je ervoor dat eventueel vocht niet in het frame kan blijven staan.
  3. Laat de ventielgaten in de velg vergroten. Ga er hierbij van uit dat er een ventiel van een bromfiets doorheen moet kunnen passen. In landen als Bhutan en Lesotho kennen ze onze smalle Franse ventielen niet, en het zou jammer zijn als de nieuwe binnenband hierdoor niet past!
  4. Zorg ervoor dat je in ieder geval twee bidons kwijt kunt op je frame. Wanneer je bidons meeneemt, kies dan voor een donkere kleur. Deze houdt het licht van buiten tegen en voorkomt algenvorming in de bidon.

 

Stap 3: Voorbereidingen bagage

Voorbereidingen bagage fietsvakantie

Bij iedere vakantie nemen we allerlei bagage mee. Met zware koffers lopen we door Schiphol of we rijden met een volgepakte auto net de grens over van Italië. Maar hoe zit dat met de bagage die je mee moet nemen op een fietsvakantie? Je kunt geen grote koffer meenemen en er past minder op je fiets dan in een auto. Het pakken van bagage voor een fietsvakantie luistert daarom wat nauwer. Hieronder volgt een lijst met belangrijke spullen die je zeker niet moet vergeten op een fietsvakantie! Onderaan vind je nog een link naar een complete inpaklijst:

  1. Kleding: Thermokleding (je bent altijd buiten en het is belangrijk goed warm te blijven als de temperatuur daalt),  windjasje, regenjas en -broek (zorg er wel voor dat deze van goed ademend materiaal zijn), fietsbroeken (vooral tegen de zadelpijn..), fietsschoenen en fietshandschoenen.
  2. Kookspullen: Dit geldt vooral als je gaat kamperen, maar het is ook fijn wat kookspullen bij je te hebben als je vele kilometers fietst op een dag. Denk bijvoorbeeld aan wat servies, bestek, gasbranders en pannen. Voor handige eenpansgerechten voor onderweg, klik hier!
  3. Slaap- en tentspullen: Houd het alleen wel simpel. Je hebt immers niet de ruimte voor een complete tuinmeubelset op je fiets. Blijf bij een tent, grondzeil, slaapmatjes, slaapzakken en een waslijn.
  4. Toiletspullen: Buiten de ‘gewone’ toiletspullen om is het op een fietsvakantie handig om extra absorberende handdoekjes mee te nemen, genoeg zonnebrandcrème en lippenvet.
  5. Gereedschap: Tijdens een fietsvakantie kan het voorkomen dat je in the middle of nowhere pech hebt met de fiets. Het is daarom altijd aan te raden zelf kleine reparaties uit te kunnen voeren. Zorg er ook voor dat je hier zelf gereedschap voor bij je hebt.
  6. EHBO-set: Natuurlijk gaan we er vanuit dat de fietsvakantie val-vrij zal zijn, maar het is altijd verstandig een EHBO-set mee te nemen!
  7. Navigatie: Zorg ervoor dat je een GPS bij je hebt die je de weg kan wijzen, maar neem ook een gewone kaart mee en routebeschrijvingen (dit omdat je nooit volledig op de techniek moet vertrouwen).

Vakantiefietser.nl heeft een complete paklijst opgesteld voor de vakantiefietser. Benieuwd naar die paklijst? Klik hier.

 

Stap 4: Voorbereidingen voor jou

Voorbereiding eigen fysiek

Je weet wat je bestemming is, je hebt een fiets die klaar is voor vertrek én je hebt alles al gepakt! Naast deze stappen is het ook belangrijk je lichaam goed voor te bereiden op een fietsvakantie. Waar je normaal misschien lekker de hele dag op het strand ligt, ben je nu lekker aan het bewegen en sporten! Zonder fysieke voorbereiding kan een fietsvakantie wat zwaarder uitvallen dan de bedoeling is, vandaar wat tips om je zo optimaal mogelijk voor te bereiden!

  1. Fiets een aantal keer per week een afstand die je goed ligt. Doe dit op de fiets waar je ook mee op vakantie gaat. Zo raken jij en je fiets goed op elkaar ingespeeld!
  2. Wanneer dit goed gaat, vergroot je afstand dan met 10% per week en fiets in ieder geval twee keer per week.
  3. In de weken die volgen kun je af en toe ook eens een stuk fietsen waar hellingen inzitten (het oefenen in de bergen gaat hier helaas wat lastig) of pak eens een route met wat ruiger terrein. Zo wen je aan de verschillende elementen die je tijdens je tocht tegen kunt komen.
  4. Zorg ervoor dat je niet te veel traint. Doe het rustig aan, ook tijdens je vakantie; het is geen Tour de France die je hoeft te winnen.
  5. Uiteindelijk is het doel dat je uithoudingsvermogen verbetert en niet zozeer de sterkte van je lichaam. Natuurlijk kun je er in de sportschool wat bij trainen, maar tijdens fietsvakanties draait het vaak meer om uithoudingsvermogen dan fysieke kracht.

 

Stap 5: Voorbereidingen voor de transportatie van je fiets

Transportatie fiets fietsvakantie

Zo, het moment van vertrek is bijna daar! Alles is geregeld, gepakt en je fietst alle afstanden met gemakt! Nu moet de je alleen nog met je fiets op de plaats van bestemming zien te komen. Wanneer je in Nederland blijft, dan is je huis waarschijnlijk het vertrekpunt van de tocht en heb je geen extra vervoer nodig. Maar wat nou als je in Spanje wilt fietsen, of in Oostenrijk? Daar naartoe fietsen is al een vakantie op zich! Daarom hieronder nog wat tips voor als je met het vliegtuig, de trein of met de fietsbus wilt vertrekken.

Met het vliegtuig

  1. Laat de luchtvaartmaatschappij weten dat je een fiets meeneemt.
  2. Je kunt kiezen voor een fietsdoos of een fietshoes. Van deze twee biedt de fietsdoos de meeste bescherming en is hierdoor aan te raden om je fiets heelhuids op de bestemming te krijgen.
  3. Op Schiphol kun je fietsdozen kopen bij de KLM balie (€20) en het bagagedepot (€23). Verder kun je altijd aan je lokale fietsenmaker vragen of hij nog een doos heeft of er zelf een maken van karton.
  4. Het is fijn om je fiets thuis alvast in te pakken, maar als je geen vervoer hebt naar het vliegveld dan kun je je fiets ook hier inpakken. Houdt er rekening mee dat het ongeveer een uur duurt voordat de fiets helemaal goed is ingepakts.
  5. Voor de terugreis kun je altijd om zeker te zijn van bescherming een fietshoes meenemen, maar je kunt ook in het desbetreffende land opzoek gaan naar karton. Dit kun je vaak krijgen bij zaken waar ze tv’s of grote koelkasten verkopen. Knutselen maar!

Met de trein

In de meeste treinen is het toegestaan een fiets te vervoeren. Het is wel aan te raden hiervoor te reserveren, als dat mogelijk is, aangezien er maar een beperkt aantal plaatsen is en je anders een trein later moet nemen. Kijk van te voren goed op de site van de treinmaatschappij waarmee je gaat reizen. In de ene trein kun je je fiets meenemen zoals hij is en in de ander word je verzocht je fiets tot een klein pakketjes om te toveren (dit geldt onder andere voor de Thalys). Neem, als je met de trein reist, altijd een fietshoes mee voor de zekerheid.

Met de fietsbus

Er zijn verschillende busmaatschappijen die in de zomermaanden jou en je fiets naar het startpunt van je fietsvakantie kunnen brengen. Je fiets wordt dan in een aanhanger achter de bus geplaatst. Fietsbussen gaan onder andere naar Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Kroatië en Spanje. Het is mogelijk een enkeltje of een retourtje te kopen en reken hierbij op een prijs van gemiddeld €200 voor een enkeltje.

 

Nu je alle stappen hebt doorlopen kun je op fietsvakantie!

 

Heb jij nog tips die kunnen helpen bij het goed voorbereiden van een fietsvakantie?

Of ken je misschien leuke bestemmingen voor een onvergetelijke fietsvakantie?

Laat het ons weten in de comments!