5x lokale lekkernijen uit Turkije

Redactie - 11 juli 2019

5x lokale lekkernijen uit Turkije

Redactie - 11 juli 2019

Het zijn de Zoover Vakantieweken! Tijdens deze campagne zetten we de populairste vakantielanden voor je op een rij. Deze week zetten we Turkije in de spotlights. Extra mooi: jij maakt kans op een reischeque t.w.v. €400 bij het schrijven van een review.

Misschien ken je het Turks eten vooral van de all-inclusive resorts met groot buffet? Nou, vergis je niet. De Turkse keuken heeft veel meer te bieden dan dat. Het barst van de bijzondere lokale gerechten. Begin maar vast met watertanden, want dit zijn vijf lokale lekkernijen uit Turkije!

Gerechten Turkije- Menemen

1. Menemen (Turks roerei met groenten)

Menemen (zeg: mè-nè-mèn) is misschien wel een van de makkelijkste gerechten uit de Turkse keuken. Het enige dat je nodig hebt zijn eieren, tomaten, uien, paprika of pepers en wat kruiden (zoals peper) en bakken maar! Menemen wordt meestal als ontbijt gegeten in combinatie met brood, maar kan ook prima voor de lunch.

Gerechten Turkije - Linzensoep

2. Mercimek çorbası (linzensoep)

Linzensoep is een klassiek recept uit de Turkse keuken. Bijna elk restaurant heeft het wel op het menu staan. Meestal wordt de soep gemaakt met rode linzen. Aan tafel kun je hem nog wat extra frisheid en pit geven met yoghurt, citroen en paprikapoeder. De soep is eenvoudig zelf te maken, niet duur, heel gezond, smaakvol en reuze voedzaam. Jammie!

Gerechten Turkije - Kebab

3. Iskender kebab

Iedereen kent de traditionele döner kebab wel, maar ga niet weg uit Turkije voordat je één van de meest populaire (en lekkerste) variaties hebt geprobeerd: iskender kebab. Dit is kebab, geserveerd op verse stukjes pitabrood en overgoten met tomatensaus, boter en yoghurt. Iskender kebab komt oorspronkelijk uit Bursa maar is zo populair geworden dat het in heel Turkije te krijgen is. Zoek je nog een heerlijk hotel in Turkije? Kijk dan eens bij deze 5 tips!

Lokale lekkernijen uit Turkije Manti

4. Mantı (Turkse ravioli)

Echt Turks comfort food! Mantı wordt met name in Anatolië gegeten maar je vindt het gerecht in meer landen in het Midden-Oosten. Het zijn kleine handgemaakte dumplings gevuld met vlees (lam of rund) die bedekt zijn met een romige yoghurtsaus en soms ook tomatensaus. Echt iets voor pastaliefhebbers!

Lokale lekkernijen uit Turkije kunefe

5. Künefe (met vanille-ijs)

Künefe is – geheel onterecht – niet zo bekend als baklava. Het is namelijk een van de meest smaakvolle desserts uit de Turkse keuken. Maar wat is het? Künefe is een in een oven gebakken engelhaarnestje van filodeeg, gevuld met witte, ongezouten kaas. Eenmaal uit de oven wordt er siroop overheen gegoten. Neem er een bolletje vanille-ijs bij en smullen maar! Deze lekkernij komt oorspronkelijk uit het zuidoosten van Turkije maar is inmiddels ook bij restaurants en patisserieën in de rest van het land te bestellen.

Turkse Lekkernij - LokumLokum als souvenier

En wil je iets lekkers mee naar huis nemen? Dan is de Turkse Lokum hét aangewezen vakantiesouvenier. Lokum is Turks fruit in rolletjes waarvan stukken of plakken worden afgesneden. Lokum is verkrijgbaar in allerlei kleuren en smaken. Heerlijk bij een kopje (Turkse) koffie.