Zo doe je Cyprus met een klein budget

Redactie - 10 november 2018

Zo doe je Cyprus met een klein budget

Redactie - 10 november 2018

Cyprus is heerlijke vakantiebestemming, maar misschien niet eentje waar je aan denkt bij een budgetbestemming. Maar, verrassing: Cyprus is ook heel goed met een klein budget te doen. Het land is namelijk meer dan alleen luxe strandresorts. Het eiland heeft geschiedenis, ongerepte stranden, magische bergen en vriendelijke locals. Cyprus met een klein budget? Zo doe je het!

Goedkoop doen op Cyprus

De prachtige stranden is waarvoor de meeste vakantiegangers naar Cyprus afreizen. Je vindt de beste – maar ook de drukste – zandstranden rond Ayia Napa en Protaras, aan de westkant van het eiland. Deze stranden zijn gratis (yay), maar voor een ligstoel of parasol betaal je een klein bedrag. Meestal tussen de 2,50 en 5 euro. Liever een lekker rustig strand? Zet dan koers richting Lara, op het schiereiland Akamas. Daar kun je alleen niet komen met het openbaar vervoer.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/welk-havenstadje-op-cyprus-is-favoriet/”]

Kijk ook zeker verder dan alleen de mooie stranden. Er zijn echt veel dingen te doen en te ontdekken voor een klein budget. Zo kosten de meeste grote musea en archeologische vindplaatsen niet de hoofdprijs. Bijvoorbeeld de spectaculaire ruïnes in het oude Kourion zijn de moeite waard. Of dat uitzicht vanaf het enorme Romeinse amfitheater is adembenemend. Wauw! Bezoek ook eens een grappig klein dorpsmuseum in een van de dorpjes Fiti, Fasoula en Kato Akourdalia.

En, tipje: de beroemde geschilderde kerken van het Troodos-gebergte met oogverblindende 12-eeuws fresco’s zijn bijna allemaal gratis. Net als de wandelingen die de toerismeorganisatie van Cyprus organiseert trouwens. Iedere maandag- en donderdagochtend worden wandelingen rond Paphos, Larnaca, Limassol en Nicosia georganiseerd. Je kunt natuurlijk ook op eigen houtje de wandelpaden verkennen.

Eten en drinken met een klein budget

Eten als een local is niet alleen superleuk, maar ook nog eens goedkoper. Kies de lekkerste hapjes met vlees zoals souvlaki en sheftalia, geserveerd in pitabrood met uien, tomaat en salade. Yum! Een groot favoriet van locals. Laat je niet verleiden tot het bestellen van schalen vol meze. De Cyproten zelf bestellen gewoon per gerechtje.

Goed om te weten: zeevruchten, rode poon en kreeft komen met een prijskaartje. Kies in plaats daarvan bijvoorbeeld voor inktvis of hartige gebakjes zoals tahinopitta (tahintaart), tiropitta (kaastaart) en eliopitta (olijventaart) de lokale bakker. Kost echt niets, ongeveer 2 euro.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/eten-drinken/eten-en-drinken-cyprus/”]

Tip! Verblijf in een hotel waar een ontbijtbuffet is inbegrepen en je kunt de lunch overslaan. De buffetten op Cyprus zijn overdadige, all-you-can-eat buffetten. Stiekem liggen ze vol met toeristenvoer, maar ook lokale lekkernijen als Cypriotische worsten, kazen, vleeswaren, olijven en vers fruit vind je gelukkig op zo’n hotelbuffet terug.

Budgetproof overnachten op Cyprus

Cyprus heeft een heerlijk mediterraan klimaat. Dat betekent dat het er tussen half mei en half oktober aangenaam warm en droog is. Dat maakt het ook bij uitstek geschikt om lekker te kamperen. Zelfs in de herfstvakantie. Bijvoorbeeld bij Polis Chrysochous Campsite, Platania Campsite – Troodos of Stavros tis Psokas Campsite – Paphos Forest. Heb je iets meer budget? Je bent goedkoper uit als je met een groep vakantie viert. Kies dan voor een simpel appartement. Zoals Appartement Pagona dat jullie met een dikke 8 beoordelen.

Je kunt natuurlijk simpel vakantiebudget besparen door voor een appartement met eigen keukentje te gaan. Ook als je niet van plan bent om de keukenprins(es) uit te hangen. Het voordeel van een eigen koelkast is dat je drankjes bij de lokale supermarkt kunt inslaan in plaats van hotelprijzen te betalen. Een tweepersoonskamer met kitchenette bij Appartement Sea’n Lake View in Larnaca heb je met een beetje geluk al vanaf zo’n 35 a 40 euro per nacht.

Heb jij nog tips voor een budgetvakantie op Cyprus? Deel ze in een reactie of schrijf een review over jouw vakantie op het mooie eiland.