Klaar voor een reis naar Lapland in 5 stappen

Redactie - 17 november 2017

Klaar voor een reis naar Lapland in 5 stappen

Redactie - 17 november 2017

Tijdens je voorbereiding op een reis naar Lapland kom je de prachtigste plaatsnamen tegen als Ruka-Kuusamo en Saariselkä. Plaatsen die overigens minstens zo magisch zijn als ze klinken. Want terwijl je er in de winter heerlijk kunt skiën, staat dit gebied in de zomer garant voor de mooiste vergezichten. Ga je het avontuur aan? Bereid je voor op je reis naar Lapland in 5 stappen.

Stap 1. Hak de knoop door: wordt het de zomer of de winter?

Een voorbereiding op een reis naar Lapland begint bij keuzes maken. Ga je voor een reis naar het ultieme winterlandschap? Of wordt het een milde zonvakantie vol bijzondere uitstapjes en wandeltochten? Misschien is het goed om je te bedenken dat je in de zomer meer dan genoeg daglicht hebt om de knusse straten van hoodfdstad Rovaniemi onveilig te maken, een echte rendierfarm te bezoeken en een stoomsauna in te duiken. En in de winter? Dan ligt er een gigantische berg pistes op je te wachten. Bovendien: hoe minder zonlicht, hoe meer kans het Noorderlicht te zien…

Reis naar Lapland - uitzicht

Stap 2. Plan je reis naar Lapland

Helsinki is waarschijnlijk jouw beste startpunt voor een reis naar Lapland. De laatste 800 kilometer tot aan Lapland is een uurtje vliegen. Meer zin in een spectaculaire treinreis dwars door het land? Kan ook geregeld worden! De nachttrein van Helsinki naar Rovaniemi is een handig alternatief. Een tussenstop in de Finse hoofdstad is trouwens gelijk een perfect excuus om deze mooie stad te verkennen. De glanzend witte kathedraal en de haven vol marktkraampjes zijn zeker de moeite waard om je reis naar Lapland nog één laatste dagje uit te stellen. De brede winkelstraten van het hippe Helsinki zijn bovendien ideaal voor wat last minute Lapland-outfits shoppen.

Reis naar Lapland - kerstmanStap 3. Noteer het adres van de Kerstman

In welke tijd van het jaar je ook gaat, de kerstman en zijn crew verwelkomen je graag in Rovaniemi. In het huis van de Kerstman kun je het hele jaar door langskomen om je wensen door te geven of alvast een kerstkaart op de bus te doen. Joulupukin Pajakyla, zoals het huis van de Kerstman heet, is dan ook een absolute must see tijdens een reis naar Lapland. Bovendien zit je hier precies op de poolcirkel, die mooi is aangegeven op de weg. Handig, voor als je ‘m altijd al een keertje wilde aanraken!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/kerstman-in-rovaniemi-lapland/”]

Reis naar Lapland - kofferStap 4. Doe de inpak-check

Ga je voor een reis naar Lapland in de winter? Neem dan een flinke lading thermokleding mee. Het kan er tot wel -10 graden worden. Nog een tip: pak gelijk je -vriesbestendige- kampeerspullen in. Want waarom in zo’n doorsnee hotelkamer verblijven als je ook midden in de natuur kunt overnachten? Camping Napapiirin Saarituvat krijgt van jullie een 8,6. ‘We hadden een fantastisch uitzicht op een bevroren meer‘, schrijft reviewer Kitty. En het goede nieuws: de houten huisjes schijnen heerlijk warm te blijven. En: de sauna stoomt er alvast op los.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/lapland-5-must-sees/”]

Reis naar Lapland - ijshotelStap 5. Kies je accommodatie in Lapland

Wordt het een iglo? Of toch die Bear’s Lodge? Allemaal essentiële vragen tijdens je voorbereiding op een reis naar Lapland. Accommodaties in Lapland komen werkelijk in alle sprookjesachtige vormen en maten. Volgens reviewers Sebastiaan en Marriëlle is de service in Hotel Pohtimo in het plaatsje Sinettä erg goed. ‘Ski-outfits, langlaufski’s, schaatsen; we konden het allemaal gratis lenen‘, schrijven ze. Zelfs een schaatsbaan werd speciaal voor hen sneeuwvrij gemaakt door het personeel. ‘Zo aardig en behulpzaam, echt top!‘, schrijft het stel.

Ook de Chalet Ounasvaaran Pirit in hoofdstad Rovaniemi scoren goed. ‘De privé sauna is een topper‘, oordeelt Kirsten. ‘Een perfect huisje‘, voegt Ingrid daaraan toe.

Heb jij nog meer tips voor een voorbereiding op een reis naar Lapland? Laat van je horen in de comments! Wij zijn bovendien benieuwd naar jouw reviews.