Tot het moment dat je zelf papa of mama werd, heb je je ongetwijfeld wel eens afgevraagd waarom mensen dat toch doen, een baby meenemen in het vliegtuig. Nou gewoon, omdat je graag met het hele gezin geniet van een tropisch zonnetje, een kinderwagen-proof stedentrip of een gezellig familiebezoek! Met deze tips is vliegen met je baby bovendien een eitje.

1. Kies gunstige vluchttijden

Oftewel: kies voor een vertrektijd die aansluit bij het slaapritme van je kindje. Zo wordt vliegen een kwestie van instappen, instoppen en achterover hangen met de In-flightentertainment! Vergroot de slaapkansen door een extra stoel te boeken voor je kindje en hier jullie vertrouwde maxi-cosy te installeren.

Heb je een lange vlucht? Time je vlucht dan ’s nachts. Check of het mogelijk is om een wiegje aan boord te regelen. Veel luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM en Lufthansa, hebben deze (beperkt) beschikbaar op intercontinentale vluchten. Informeer wel van te voren hoe zwaar en hoe lang je kindje mag zijn, de regels verschillen per luchtvaartmaatschappij (KLM: maximum is 10 kg en 65 cm; Lufthansa: maximum is 14 kg en 84 cm).

Vliegen met je baby - tips checklist2. Doe de inpak-check

Rompertjes, dekentjes, speelgoed, flessen, spenen, luiers, nog meer luiers, snacks… als je vliegt met een baby is je handbagage je allerbeste vriend. Tenminste, als ‘ie een beetje goed ingepakt is natuurlijk. Een inpakchecklist is dan ook geen overbodige luxe. Maak ‘m zelf, of vind er eentje online. Waar? Check bijvoorbeeld deze Oei ik groei vakantie checklist.

Vliegen met je baby - vooraf bestellen

3. Bestel zoveel mogelijk vooraf online

Hoe nauwkeurig je jouw bagage ook inpakt, er zijn natuurlijk grenzen. Een maandvoorraad luiers, doekjes en/of flesvoeding meeslepen? Dat wordt wel héél erg proppen. Onze tip is dan ook: doe ruim voor vertrek een online shopronde en laat je vertrouwde babyproducten simpelweg alvast afleveren op je vakantieadresje! Zo wordt vliegen met je baby een stuk minder zwaar.

Reis je naar New York of ergens anders in Amerika? Check dan online voor baby equipment rental services. Van babybadjes, wipstoeltjes tot kinderzitjes; bij verschillende webshops kun je een complete baby-uitrusting huren. Maak de vliegreis met je baby nog relaxter en zorg dat er bij aankomst een baby-proof hotel op je staat te wachten. Een paar zonnige opties die goed scoren onder gezinnen met kleine kinderen:

Vliegen met je baby - draagzak

4. Dress to spill

Vliegen met je baby doe je het liefste in een comfortabele outfit. Zowel voor je baby als voor jezelf. Kies voor jezelf een outfit zonder teveel accessoires die je bij de security check moet af- of uitdoen. En ga voor jullie allebei voor veel laagjes. Die zijn niet alleen handig voor temperatuurschommelingen, ook voor een eventuele zweet-uitbarsting bij een ontroostbare baby. Ook is het fijn dat je altijd een trui kan uittrekken. Want waarom aankomen op je droombestemming met een halve fles babymelk op je shirt?

Vergeet ook niet om een draagzoek of draagdoek om te doen. Zo heb je je handen vrij om panisch naar je paspoort te zoeken terwijl je aan een latte nipt en je kindje in slaap wiegt. Oftewel: perfect voor op het vliegveld! Tegelijkertijd is het ook erg handig voor weekendjes weg op plekken met veel heuvels, hobbelige straatjes en andere kinderwagen-obstakels.

Vliegen met je baby - rustig aan5. Oefen in kalmte

Helaas. De ultieme remedie tegen ontroostbare baby’s aan boord hebben we niet (tips zijn van harte welkom in de comments!). Wel hebben we één belangrijke vuistregel voor je: neem de tijd! Niet alleen omdat je dan gelijk de kans hebt om te stoppen bij dat knusse Airport Park op Schiphol. Of om stil te staan bij de bijzondere architectuur van het vliegveld. Maar vooral omdat een papa of mama in de relax-modus vaak een wonderbaarlijk goede uitwerking heeft op je baby.

Heb jij nog meer tips voor het vliegen met een baby? Vul ons lijstje aan in de comments!

 

Schrijf tot en met zondag 24 juni 2018 een review op Zoover en maak kans op een reischeque t.w.v. €750 voor een onvergetelijke vakantie in Kroatië!   

Sylvia

Redacteur

17 mei - 2017

Reacties