Stedentrip naar Stuttgart? 10x leuk om te doen

Redactie - 22 juli 2018

Stedentrip naar Stuttgart? 10x leuk om te doen

Redactie - 22 juli 2018

Ben je nog op zoek naar een bestemming voor een weekendje weg met vriendinnen? Zet Stuttgart dan maar op je lijstje. In de hoofdstad van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg is het namelijk heerlijk toeven. Wat deze stad extra bijzonder maakt, is het veelzijdige aanbod van kunst en cultuur, theater, architectuur en culinaire highlights. En dat op maar een uurtje vliegen!

Ondanks dat Stuttgart een flinke stad is – met 604.297 inwoners zelfs de zesde stad van Duitsland, na Berlijn, Hamburg, München, Keulen en Frankfurt am Main – kun je er toch heel goed het overzicht bewaren. Zo is de winkelstraat maar liefst 1200 meter lang, met daaraan gelegen veel musea, parken en andere bezienswaardigheden. Bovendien vind je buiten de stad echt prachtige natuur met uitgestrekte bossen en wijnbergen. Door de veelzijdigheid is Stuttgart een heerlijke stad voor een kortere of langere stedentrip. Met deze 10 tips kom je alvast een heel eind.

Stedentrip Stuttgart

1. Vooral lekker veel eten en drinken

De Schwaben staan bekend om hun culinaire specialiteiten. Beroemd zijn de Spätzle, dit lijkt op pasta en wordt bij geroosterd vlees gegeten of met kaas geserveerd. Smullen! Andere lekkernijen zijn Laugenbretzeln. Deze witte broodjes met hun typische gevlochten vorm worden doormidden gesneden en met boter besmeerd. En Maultaschen (ravioli met gehakt) niet te vergeten!

Je geniet in Stuttgart ook van heerlijke schnitzels en Flamkuchen (Duitse plaatpizza’s). Grand Café Planie is een fijne plek aan het Charlottenplein, waar je fantastisch gebak kunt eten. Het leuke van eten in Stuttgart is, dat je geweldige lokale specialiteiten afwisselt met een diner in een heerlijk sterren restaurant.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/baden-wurttemberg-4x-origineel-citytrippen-in-deze-duitse-regio/”]

Stuttgart is ook een echte wijnstad, de streek staat vooral bekend om de rode wijnen van de druiven Trollinger, Schwarzriesling, Lemberger en Spätburgunder. In de horeca-gelegenheden zie je dan ook veel wijnen op de kaart staan. Duitsland ken je natuurlijk ook van de lekkere bieren. Als je naar Stuttgart gaat, sla een bezoekje aan een ‘Biergarten’ niet over.

2. Hoteltips stedentrip Stuttgart

Er zijn superveel fijne hotels en andere accomodaties te vinden in en om een grote stad als Stuttgart. In het Duitse Böblingen, op slechts twintig minuten rijden van Stuttgart, vind je het V8 Hotel Motorworld Region Stuttgart. Het hotel is helemaal gebaseerd op de autowereld, zo vind je in elke kamer auto-elementen terug.

Het populaire Hotel Akzent Möhringer Hof zit vlakbij de snelweg en ook Si Suites is een aanrader. Op zoek naar een spiksplinternieuw hotel? Hotel Jaz in the City is geopend in januari 2018 en de kamers zijn voorzien van allerlei fijne, technische snufjes: Bluetooth speaker, mooie TV, usb laders en een fantastische douche die je kunt bedienen met electronische tiptoetsen. Het hotel bevindt zich in het Europakwartier in het noorden van de stad, dichtbij de S-Bahn en een kwartiertje lopen naar het centrum. Het telt 166 kamers en suites, een SPA, bar/restaurant en een geweldige rooftopbar waar heerlijke cocktails geschonken worden.

3. Bezoek een van de vele musea

Stuttgart telt vele grote en kleine musea. Het Kunstmuseum Stuttgart bevindt zich in een opvallend kubusvormig gebouw met glazen wanden in het centrum van de stad.

Ook het Mercedes-Benz Museum bevindt zich in een bijzonder mooi pand, ontworpen door het het Amsterdamse architectenbureau van Ben van Berkel.

Ga ook zeker langs de Staatsgalerie. Vergeet ook de Stadsbibliotheek niet: indrukwekkende architectuur, strak en modern design met boeken in allerlei talen. Het dakterras met geweldig uitzicht is een must visit.

Stedentrip Stuttgart

4. Al fietsend de stad verkennen

Altijd leuk, om een stad per fiets te verkennen. Op verschillende plekken kun je fietsen huren inclusief stadsplan en routes. Maar slaap je in Hotel Jaz in the City, dan heb je geluk. Hier staan namelijk 10 superleuke e-bikes klaar, die hotelgasten gratis kunnen lenen. En een e-bike is eigenlijk wel zo handig om door Stuttgart te touren, het is er namelijk best heuvelachtig.

Stedentrip Stuttgart

5. Relax in een van de vele parken

Stuttgart staat bekend als industriële stad. Maar liefst twee grote automerken (Mercedes Benz en Porsche) komen hier vandaan. Verrassend genoeg voelt het niet zo. Er zijn veel parken en groene pleinen te vinden in Stuttgart. Frisse grasvelden, weelderige bloemperken en heel veel schone en werkende fonteinen gegarandeerd. Als je tijdens je stedentrip even op zoek bent naar rust, dan duik je gewoon zo’n park in.

Stedentrip Stuttgart

6. Shop till you drop

In Stuttgart is het heel erg goed shoppen. Natuurlijk ga je niet naar huis zonder iets van Blutsgeschwister in je koffertje, het modelabel dat in 2001 in Stuttgart is geboren. Elk kledingstuk vertelt een eigen verhaal. Het beeldmerk voor geloof, liefde en hoop staat voor geloof in het individu, liefde voor creativiteit en grip op de wereld waarin we leven.

Zin in een uitgebreide shopping spree? De langste winkelstraat van Stuttgart, de Königstraße, is maar liefst 1200 meter lang. Je vindt er grootse warenhuizen, winkels van bekende modeketens en ook traditionele winkels. Tip: bij de T.K. Max winkel de traditionele Dirndl verkrijgbaar, ook altijd leuk om even te passen.

De Königstraße begint direct het centraal station en leidt langs belangrijke bezienswaardigheden zoals Königsbau en Kunstmuseum. Heb je na al dat gewinkel zin om even bij te komen? Schloßplatz, is een prachtig plein met veel terrassen, uitzicht op het Nieuwe Slot, veel groen, bloemen en bankjes.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/4-steden-in-duitsland-waar-je-geweest-moet-zijn/”]

7. Hop-on hop-off in een rode dubbeldekker

Wat ook altijd een goede manier is om een stad te ontdekken is met een hop-on hop-off bus. Deze rode dubbeldekker rijdt langs de grote highlights van de stad en je kunt bij elke stop ‘off-hoppen‘ en even later ook weer ‘on-hoppen’.

8. Met de lift omhoog op de TV Toren

De allereerste televisietoren van de wereld, gebouwd in 1965, staat in – jawel – Stuttgart! Vanaf deze toren heb je fantastisch uitzicht over Stuttgart en omgeving en dan zie je pas echt door hoeveel groen Stuttgart omgeven wordt. Je kunt op eigen gelegenheid naar de toren, maar de hop on hop off bus stopt er ook.

Stedentrip Stuttgart

9. Struinen op de vlooienmarkt

Hou jij van struinen over rommelmarkten en ben je dol op retro schatten? Het hele jaar door op zaterdagen, met uitzondering van een enkele zaterdag waarop de vismarkt plaatsvindt, kun je op de Karlsplatz een grote vlooienmarkt bezoeken. Je vindt er van alles, van traditionele tapijten tot aan retro vazen.

10. Het wijkje Hans-am-Gluck verkennen

De meest trendy wijk in het oude stadscentrum van Stuttgart is het gebied rond de fontein ‘Hans-im-Glück’. Het is een plek waar de locals tot in de nachtelijke uurtjes op stap gaan en waar je ’s morgens onder palmbomen heerlijk kunt ontbijten. Het is een charmant wijkje met een beetje een zuidelijke flair. Vooral in de zomermaanden leeft het er echt. Het gevoel: dolce vita. Het geluid: straatmuzikanten, gelach en flarden muziek. De sfeer: absoluut uniek!

Zoals je hebt kunnen zien en lezen is Stuttgart echt een fijne stad voor een stedentrip. Je kunt er met gemak een paar dagen zoet zijn. Of zelfs langer, als je bijvoorbeeld meer wilt zien van de prachtige omgeving van Stuttgart. Met een vlucht van KLM of Eurowings ben je in een uurtje in verrassend Stuttgart. Ideaal!

En, heb je al zin gekregen in een stedentrip naar Stuttgart? Of heb jij nog leuke tips voor andere vakantiegangers? Laat het ons weten in een reactie.