wachtenHoe kom jij de tijd door bij vertraging op ’t vliegveld? Jullie tips op een rij!  Twee weken geleden vroegen we jouw tips om de wachttijd op het vliegveld door te komen. Naast veel tips ontvingen we van een aantal van jullie ook wat opmerkelijke ervaringen. Deze lees je ook terug. Iedereen weer bedankt voor het inzenden!

De top 5:

1.Eten en/of drinken
2. Puzzelen en lezen
3. Kletsen
4. Kaarten en reisspelletjes
5. De stad in gaan

Wat voor de meesten van ons voor de hand ligt is ergens iets te gaan eten of drinken. Niet zo gek natuurlijk, aangezien dit een van onze primaire behoeften is. Dat dit ook ontspannend en gewoon lekker is, is mooi meegenomen, vooral als het ook nog de tijd verdrijft. Wanneer de maag gevuld is en de dorst gelest, kan het leesvoer of het puzzelboekje tevoorschijn worden gehaald. Deze twee vinden we op de 2e plaats. Niets zo lekker om weg te dromen in een goed boek of leuk tijdschrift, of om je hersenen te kraken met bijv. sudoku.

Ook kletsen wordt door veel van jullie genoemd. Zomaar een gezellig praatje met die jongeman naast je, of een serieuzer gesprek, zoals Gerrie vertelt:

‘Wij hadden in Bodrum 2 uur vertraging. Ik raakte met een vrouw aan de praat van wie haar man 2 jaar geleden was overleden.Toevallig is mijn vrouw 3 jaar geleden overleden aan de zelfde ziekte als haar man. De 2 uur vertraging was nog te kort om alles met elkaar te bespreken, de tijd vloog voorbij.’

Op de 4e plaats vinden we kaarten en reisspelletjes. Meegenomen van thuis, of gekocht op het vliegveld. Ook voor kinderen kan dit een leuk tijdverdrijf zijn. Yvonne komt met een wel heel bijzonder leuk verhaal:

‘Tijdens een nachtelijke terugvlucht vanuit Hurghada (Egypte) moesten we lang wachten omdat de noodglijbaan van het vliegtuig zichzelf spontaan had opgeblazen. Die moest verwijderd worden (dat kostte 4 uur, maar dat wisten wij niet). In ons reisgezelschap bevond zich een man die speelkaarten meegenomen had. Spontaan vroeg hij wie er zin had in een potje kaarten. Verschillende nationaliteiten meldden zich aan. Ook andere mannen bleken kaarten bij zich te hebben. Er werd een waar toernooi opgezet. En terwijl de mannen zich (zittend op de vloer) vermaakten met kaarten gingen de vrouwen kijken wat ze nog te knabbelen hadden. We zaten al bij de gate en konden niet terug naar de winkeltjes. De een had dit de ander dat te knabbelen. Ook de vrouwen gingen gezellig op de grond zitten en ‘verdeelden’ de buit. Foto’s van de vakantie werden bekeken en verhalen verteld (soms met handen en voeten). Na lang zeuren kregen we van de vliegmaatschappij eindelijk wat te drinken (helaas lang niet genoeg voor alle passagiers, dan maar gedeeld). Het was alleen jammer dat de w.c.’s stonken en het toiletpapier opraakte. Het vliegveld personeel wilde geld hebben voor het gebruik. Nou, dat was zo afgelopen!! We betaalden niks meer. Na uren was het vliegtuig gemaakt en konden we boarden. Dat het heel gezellig was in het vliegtuig ondanks het lange wachten was echt te gek. Niemand chagrijnig en er werd nog volop gelachen en dat terwijl iedereen toch héél moe was. Dat was de eerste en laatste keer dat ik geen gemopper en gevloek heb gehoord bij een vertraging.’

Ook een leuke optie is het vliegveld te verlaten en de stad in te gaan. Dit kan echter ook verkeerd uitpakken. Bij Carla in Sao Paulo, Brazilië, was dit namelijk geen succes…

‘Iemand van de groep kwam op het lumineuze idee om een taxi te nemen en naar het centrum van Sao Paulo te rijden. Aangezien we intussen wisten dat we moesten overnachten werd een taxi besteld en met 8 personen zijn we vertrokken. Maar als we het van te voren hadden geweten, hadden we dat nooit gedaan.

Vier uur hebben we in de file gezeten, 5 rijbanen dik. We werden bijna ‘vergast’ van alles wat uit die uitlaten kwam van de duizenden auto’s en vrachtwagens. Man, wat was dat een stank daar. Toen we eindelijk in het centrum aankwamen en uit de taxi stapten op het grote plein voor de kathedraal, werden we overvallen door een cameraploeg die een interview van ons wilde nemen voor het acht uur nieuws. Men vroeg hoe we Sao Paulo en de kathedraal vonden. Aangezien we nog helemaal niets gezien hadden, noch van de stad, noch van de kathedraal heb ik daar toen mijn beste Spaans bovengehaald: “Muy linda, muy bonita” en dat bleek voor hen al voldoende. Verblind van het felle licht en bezweet van de warmte van die grote spots, begaven we ons naar de kathedraal. Die bleek intussen al op slot, dus nogmaals pech, niets gezien van binnen…

Vervolgens weer terug de taxi in en nog even rondgetoerd, maar we hebben nog maar heel weinig kunnen zien van die stad omdat het intussen al helemaal donker was. Toen moesten we nog 4 uur terug rijden naar de luchthaven en was het de hoogste tijd om te gaan slapen omdat we vroeg uit de veren moesten om onze vlucht te nemen naar Sucre (Bolivia) want die wilden we zeker niet missen, om hetzelfde scenario te voorkomen!

Dus al bij al hebben we praktisch niets gezien van die miljoenenstad en veel geld betaald voor de taxi, waar we zo’n 10 uur in hebben gezeten!!! Zo telden we de minuten niet meer af door rond te hangen in de luchthaven, maar een aanrader is het ook zeker niet!’

Zo zie je maar dat je wel geluk moet hebben met de plaats waar je moet wachten. Elke plaats heeft natuurlijk zo z’n voor- en nadelen. Het is dus ook een tip om van te voren informatie te verzamelen over de plaats waar je vertrekt, zodat je, als je de tijd ervoor hebt, weet waar je naartoe kan gaan!

Naast bovenstaande top 5 werden er nog een aantal leuke ideeën door jullie genoemd:

wachten2– Mensen kijken
– Mini DVDspeler (ook handig voor de kids)
– Winkelen
– Nationaliteiten tellen
– (Voet)Ballen
– Vakantiekaarten schrijven

Er zijn genoeg manieren zijn om die vervelende wachttijd door te komen. Maar het meest effectief en het leukst blijken toch wel de onverwachte situaties waarin je terecht kan komen, zoals Carla het kaarten in Egypte omschreef.

Bruno deelt tot slot een nogal ranzige ervaring met ons…

‘Vorig jaar had de vlucht van Bangkok naar Frankfurt vertraging. Ik houd me dan bezig met lezen, maar vooral met het aandachtig bekijken van mensen en hoe ze zich gedragen. Ik ben een roker en ging in een afgesloten hoekje een sigaret roken. Zodra ik die opgestoken had kwam een groep van wel tien Chinezen de rokersruimte binnen. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ze begonnen te rochelen en spuwen (ik zou zelfs lelijkere woorden moeten gebruiken) in de in het midden staande asbakken. Het werd zó erg dat ik snel mijn sigaret van ver in de asbak heb geworpen en het rokershol verlaten heb.’

Namens Zoover willen we iedereen nogmaals bedanken voor het inzenden van de tips en persoonlijke verhalen!

Stem tijdens de Zoover Awards voor reisorganisaties op jouw favoriete reisorganisatie en ontvang kortingscodes van Pixum en Wehkamp. Daarnaast maak je elke twee weken kans op de hoofdprijs van Pixum.  

Redacteur

9 september - 2008

Reacties