Het is al ontzettend vervelend als je een lange vertraging of een geannuleerde vlucht hebt, helaas spelen vliegtuigmaatschappijen hier slim op in. Zo krijg je soms een voucher bij vluchtproblemen. Dit lijkt in eerste instantie erg sympathiek, helaas is dit een slim en goedkoop trucje. Je hebt namelijk vaak recht op meer vergoeding. Lees hier hoe je in deze situatie het beste kunt handelen!

Hoe weet je of je recht hebt op een compensatie bij vertraging?

Je hebt recht op een compensatie bij een vertraging van minimaal drie uurDit geldt alleen als de oorzaak van de vertraging geen buitengewone omstandigheden zijn. Een buitengewone omstandigheid is een overmachtssituatie voor de luchtvaartmaatschappij. Denk hierbij aan extreme weersomstandigheden zoals storm of dichte mist, natuurrampen of stakingen van derden. Bij technische problemen van het vliegtuig of een staking van het eigen personeel  heb je wél recht op compensatie!

Op hoeveel compensatie heb ik recht?

Deze website heeft de regels overzichtelijk op een rijtje gezet:

Vluchtbestemmingen binnen de EU, bij een vertraagde vlucht

  • €250 compensatie tot 1500 km
  • €400 compensatie meer dan 1500 km

Vluchtbestemmingen buiten de EU, bij een vertraagde vlucht

  • €250 compensatie tot 1500 km
  • €400 compensatie van 1500-3500 km
  • €600 compensatie  >3500 km

Waarom bieden vliegtuigmaatschappijen vouchers aan?

Vliegtuigmaatschappijen proberen soms onder de hele compensatie uit te komen, dit doen ze door middel van vouchers. Wat krijg je dan aangeboden? Een voucher, van de vliegtuigmaatschappij zelf, met een lager bedrag dan waar je recht op hebt. Een voorbeeld: je vliegt naar Hong Kong en je hebt meer dan drie uur vertraging. Je krijgt een voucher van €500 aangeboden, terwijl je eigenlijk recht hebt op een vergoeding van €600 euro. Hierbij loop je €100 mis én betekent het dat je de voucher binnen een jaar moet verzilveren en dat kan alleen bij de vliegtuigmaatschappij die de voucher heeft aangeboden.

Het probleem is als je deze voucher aanneemt, je geen recht meer hebt op de oorspronkelijke compensatie. Dit komt omdat je van de vliegtuigmaatschappij al een andere vorm van compensatie hebt ontvangen. Zonde dus!

Wat moet ik doen als de vliegtuigmaatschappij vouchers aanbiedt?

Het beste is om het aanbod van de vouchers af te slaan. Dit gaat alleen over vouchers die de compensatie vervangen, niet vouchers voor eten en drinken. Vouchers over eten, drinken of een hotelovernachting kun je altijd aannemen want deze vallen onder verzorging tijdens de vertraging. Als je een gratis kopje koffie hebt gehad heb je dus wel nog recht op een geldcompensatie.

Alternatief: pak de trein!

Wat een gedoe, vertraging met het vliegtuig! Voortaan maar met de trein op reis? Er zijn veel bestemmingen die je net zo makkelijk met de trein als met het vliegtuig kunt bereiken. Denk bijvoorbeeld aan Berlijn. Perfect voor een leuke stedentrip, zeker als je in een mooi hotel als het Hotel Hilton Berlijn verblijft. Of Parijs natuurlijk, dat met de trein binnen een paar relaxte uren te bereiken is. Ga je een stedentrip Parijs maken? Verblijf dan in Hotel Albe Saint Michel, dat jullie maar liefst een 8,6 geven.

Heb jij langer dan drie uur vertraging gehad? Zo ja, heb je een voucher aangenomen? Zet je reactie in de comments! 

Schrijf een review op Zoover en maak kans op een winterzonvakantie t.w.v. €3.000 voor twee personen. Mede mogelijk gemaakt door Lavida Travel.    

Uitgelichte berichten

Redactie

Redacteur

11 juli - 2018

Reacties