De charmante regio Poitou-Charentes is niet alleen goed cultureel onderlegd, het heeft ook drie prachtige (schier)eilanden die vlakbij de kust liggen en makkelijk toegankelijk zijn voor toeristen. Sterker nog: twee zijn per brug bereikbaar. Handig! Waarom je deze verborgen parels echt een keer in je leven moet bezoeken, lees je hier.

Beeld: nl.france.fr

Île de Ré

Zoals alles in deze regio, is ook de kuststrook erg gevarieerd. Favoriet bij veel gezinnen zijn de (schier) eilanden , Oléron en Aix. Met hun gemakkelijke bereikbaarheid en grote stranden zijn ze ook ideaal als je zin hebt om er even helemaal uit te zijn. De toegangspoort voor dit schiereiland is La Rochelle. In een paar minuten rijd je via een lange brug naar dit eiland (let op: je moet wel 8-16 euro tol betalen). Het staat onder meer bekend vanwege z’n witte huisjes en pastelkleurige luiken. De welstandscommissie is duidelijk: 80% van het eiland mag niet bebouwd worden, er mag geen hoge bebouwing komen en al het houtwerk moet in één van de gegeven 12 kleuren worden geschilderd. Dit levert natuurlijk prachtige huizen op:

Beeld: simoneskitchen.nl

Omdat hier nauwelijks auto’s te vinden zijn, leent het eiland zich uitstekend voor lange wandel- en fietstochten. Spring op je stalen ros en tuf naar één van de vele bedrijven waar zout wordt gewonnen, want dat is op dit eiland een belangrijke business. Maar je komt hier natuurlijk óók voor die heerlijk strandvakantie. Onze favoriet is Conche des Baleines: een strand zoals ‘ie moet zijn. Het lange zandstrand strekt zich uit vanaf de beroemde vuurtoren Phare des Baleines tot aan Les Portes en Ré. Met de dennenbossen eromheen is dit een speciale plek. De zee is hier rustig: en uitermate geschikt voor veel zwem- en strandplezier met de kids! Slapen doe je gezellig met z’n allen in Apartement de la plage.

Beeld: en.camping-antiochedoleron.com

Île d’Oléron

Het eiland Oléron is naar verluid dé bestemming als je met je gezin naar zee wilt. Dit eiland staat bekend om het bijzondere licht en draagt dan ook de bijnaam ‘La Lumineuse’. Ook deze fijne plek is te bereiken vanaf het vasteland via een hoge brug. Je kunt hier heerlijk en makkelijk door de natuur fietsen: het eiland is namelijk vlak en heeft zo’n vijftig kilometer aan fietspaden. Fiets lekker naar de gezellige haventjes van La Cotinière en de vele leuke dorpen. Bezoek een oesterkwekerij, die je langs de weg vindt. Wat ook niet mag ontbreken is een dagje strand aan Plage des Huttes, vlakbij de vuurtoren van Chassiron. Dit vijf kilometer lange zandstrand is erg geliefd bij fanatieke surfers. Maar je kunt hier ook wandelen, terwijl je lekker naar de surfers kijkt. In de talloze, kleine winkels koop je leuke souvenirs en fraaie streekproducten. Of ga naar de lokale markt! Kamperen kun je als de beste, bijvoorbeeld op camping Oleron Loisirs. Ilona zegt hierover:

‘Leuke camping! Voornamelijk Fransen en alles Frans georiënteerd. Er is en leuk zwembad met glijbanen en sauna’s. Het eiland is heerlijk!’

Beeld: femmeactuelle.fr

Île d’Aix

Ile d’Aix is bereikbaar vanuit Fouras en is een verborgen pareltje. Dit is het enige eiland van de drie dat niet per brug bereikbaar is, maar per veerboot. De bootreis duurt zo’n twintig minuten, en biedt een prachtig uitzicht op het wereldberoemde Fort Boyard. d’Aix is een piepklein eiland van drie kilometer bij 700 meter, dat stikt van de idyllische kreekjes, de gezellige strandjes en prachtige zee-dennen. Geen getoeter hier: toeristen mogen zich alleen te voet of met de fiets verplaatsen. Neem de tijd om te kijken naar de vele voorbij varende oesterbootjes. Is het laag water? Dan loop je met een klein beetje geluk naar het kleine eilandje Île Madame. Slapen op dit eiland kun je helaas niet, maar in Fouras natuurlijk wel. Overnacht bijvoorbeeld op Camping Municipal le Cadoret. Fijne vakantie!

Kijk snel op Zoover voor nog meer fijne accommodaties!

Zin in meer vakantie-inspiratie? Volg Zoover ook op Instagram.

Uitgelichte berichten

Redactie

Redacteur

6 december - 2017

Reacties