Porto is de stad van de Port én de stad waar Portugal haar naam aan te danken heeft. Maar belangrijker: het is een he-le fijne stad voor een weekendje weg. Wat je allemaal moet doen in Porto? Zet deze dingen maar op je lijstje.

Doen in Porto, Port proeven

Portproeverij

1. Port proeven

Port proeven staat in Porto natuurlijk op nummer één. Proeven kan in de hele stad, maar de meeste porthuizen, proeverijen en wijnkelders vind je nog altijd aan de zuidoever van de Douro in het oude centrum van de porthandel: Vila Nova de Gaia. Officieel een eigen gemeente, maar door bruggen verbonden met Porto aan de andere kant van de rivier. Rondleidingen en proeverijen zijn vaak gratis!

Doen in Porto - Ribeira

Ribeira

2. Romantisch Ribeira

Ribeira, de oudste wijk van Porto staat in z’n geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wat ‘m zo mooi maakt? De kleurrijke, afgebladderde huizen lijken wel opgestapeld en in de smalle, steile straatjes vol wapperend wasgoed leiden locals hun dagelijkse leven voor de deur. ’s Avonds komt de strook langs de Douro aan de Ribeira-kant tot leven en kijk je met een glas port in de hand over het glinsterende water naar de overkant.

3. Mooiste boekenwinkel van het land

In een van de mooiste boekenwinkels van de wereld kijk je, zelfs als je niet van boeken houdt, je ogen uit. Sierlijke trappen, volgepakte wanden en kleurige ornamenten aan het plafond nodigen uit om hier uren rond te dwalen. Je vindt Livraria Lello aan de Rua das Carmelitas, in het centrum van Porto.

Doen in Porto - Ponte Dom Luis

Ponte Dom Luis

4. Van Porto naar Gaia

De rivier de Douro vormt de grens tussen Porto en Gaia. Via verschillende bruggen kun je van de ene naar de andere kant komen. Ponte Dom Luis is hiervan de grootste en meest imposante brug. Je kunt de brug te voet oversteken, maar er rijdt ook een tram overheen.

5. Het echte Porto op Mercado do Bolhão

De lokale markt Mercado do Bolhão is één bombastisch geheel vol kleuren, geuren en geluiden. Van verse groente, honderden soorten fruit, vlees en vis tot huishoudelijke spullen: je vindt het er. De markt ligt aan de Rua Sá da Bandeira midden in het centrum (vlakbij metrostation Bolhao).

Doen in Porto - Boot over de Dauro

Boot over de Dauro

6. Boottrip over de Douro

Vanaf het water komt Porto het best tot z’n recht, dus een boottochtje over de Douro is een must. Je passeert zes bruggen en hebt zicht op zowel de gekleurde heuvels van Porto als de wijnhuizen van Gaia. Een kaartje kost ongeveer tien euro en kun je kopen op de kade onder de Ponte Dom Luis.

Doen in Porto - São Bento

São Bento

7. Mozaïekgeschiedenis bij São Bento

Het treinstation Sao Bento wordt gezien als een van de mooiste stations ter wereld. De wanden zijn bedekt met blauwwitte mozaïektegels die de geschiedenis van het noorden van Portugal afbeelden.

Doen in Porto - Igreja da Se

Kathedraal Igreja da Se

8. Hoogste heuvel

De kathedraal Igreja da Se ligt op de hoogste heuvel van de stad en heeft wat weg van een vesting. De kathedraal is gebouwd in de 12e eeuw, maar door de jaren heen zijn er verschillende delen aan toegevoegd, waardoor het geheel een interessante mix van bouwstijlen vormt. Het uitzicht over de stad is fenomenaal!

Doen in Porto - Tram naar zee

Tram naar zee

9. Met het trammetje naar zee

Vanuit het centrum kun je een oud, rammelig trammetje (lijn 1 vanaf Passeio Alegre) naar het strand pakken. Je doet ongeveer twintig minuten over de leuke rit voordat je uitkomt op het punt waar de rivier de zee in stroomt. Je kunt er struinen door tuinen, het fort op het strand bezoeken en turen naar de vuurtoren die woeste golven opvangt.

Slapen in Porto? Deze 3 plekken zijn leuk:

Wat vind jij het leukst om te doen in Porto? Tip het in de comments of een review


Bij Greetz kan je van jouw vakantiefoto’s prachtige wenskaartjes laten maken! Nu doe je dat met extra korting en gratis verzending met deze speciale kortingscode!


Schrijf een review op Zoover en maak kans op een winterzonvakantie t.w.v. €3.000 voor twee personen. Mede mogelijk gemaakt door Lavida Travel.    

Uitgelichte berichten

Christine

Redacteur

13 juli - 2018

Reacties