Lokale lekkernijen proeven in Lombardije

Denk je aan Italië en eten, dan denken de meeste mensen toch al snel aan pasta, pizza, goede koffie, kazen en lekkere wijnen. En dat klopt ook wel zo’n beetje! Alleen kan dit rijtje aangevuld worden met nog veel meer Italiaans lekkers. Wat dacht je van de volgende streekgerechten? Dit zijn de toppers als het gaat om lokale lekkernijen in Lombardije.

Zuppa Pavese als voorgerecht

Deze eiersoep met kaas wordt door de Italianen vaak gegeten als voorgerecht. Het is eigenlijk bouillon met daarin geroosterd brood, daarbovenop een eierdooier (yep, rauw) en daar weer kaas overheen.

Anti-pasti: Salame di Varzi en Bresaola

Salame di Varzi oftewel salami van Varzi is een kruidige, zoute salami die gedroogd is. Vleesliefhebbers opgelet: in de plaats Pavia vind je deze worst op elke straathoek. Ook Bresaola is een typisch Lombardisch vleesgerecht: gepekeld en gedroogd rundvlees dat flinterdun gesneden wordt. In combi met olijfolie, grana padano en citroen smullen de Italianen hiervan.

Alborelle, een goed snack voor tussendoor

Italianen zijn er gek op: alborelle. Dit zijn kleine sardines die in zijn geheel worden gefrituurd en gegeten. Meestal met wat polenta en een beetje citroensap. Rondom het Gardameer vind je een soortgelijk gerecht: gefrituurde rivierbaars.

Lees ook:De Beste Pizzeria’s van Italië

Buseca: snert uit Milaan

Een beetje vleesliefhebber waagt zich aan La Buseca: een soort stamppot van snert, boter, bonen, tomaten en de darmen van een rund, je leest het goed. Het is het proberen waard, nietwaar?

Risotto alla Milanese met L’Ossobuco

Deze rijst is een van de bekendste streekgerechten van Lombardije. De mooie kleur krijgt de risotto door het kruid saffraan. Vaak wordt risotto alla Milanese geserveerd met ossobuco: in de boter, olijfolie en knoflook gegaard kalfsvlees. Afgemaakt met een saus van citroen, peterselie en knoflook. Loopt het water je al in de mond?

Asparagi alla Milanese

Vegetariërs hoeven zich niet gepasseerd te voelen als ze op vakantie zijn in Lombardije. De groene asperge is hier namelijk een ware delicatesse. In Milaan eet je Asparagi alla Milanese: groene asperges met Parmezaanse kaas en een spiegelei. Yum!

Lees ook:Winkelen in Italië: de beste outlets

Zoete Dolci als toetje

Ben je gek op zoetigheid? Dan zit je met de dolci in Italië wel goed. In Lombardije is de Tortelli Cremaschi populair: deegkussentjes gevuld met bitterkoekjes. Maar ook Torrone is een must om te proeven. Dit zijn blokken honing en amandelen met chocoladeglazuur. En wat dacht je van Panetone: zoet brood gevuld met rozijnen, gesuikerde vruchten en gekonfijte vruchten. Dan heb je ook nog de zoete variant van de Polenta e Osei: polenta, cake en crème met alcohol en marsepein.

Accomodaties in Lombardije

Buikje rond gegeten? Plof dan neer in je hotelkamer voor een espresso en een goed boek. Heerlijke bedden vind je in het op Zoover met een 8,2 beoordeelde Sanpi hotel. Of wat dacht je van hotel Mediolanum? Vos, die hier afgelopen maart was, zegt over deze accommodatie: ‘Klein, gemoedelijk, gezellig en schoon hotel. Personeel is vriendelijk en behulpzaam. Ontbijt is heerlijk met Italiaanse quiche, verse groente en fijne bediening.’

Voor welke lokale lekkernij van Lombardije reis jij af naar Italië?

Geschreven door

Laurien

Creatieve content creator (33), stedentrip lover en vakanties met baby. Gaat in Europese steden op zoek naar hotspots en lekkere koffie. Verliefd op Amsterdam, taalsensitief en mama. Een zwak voor Scandinavië.


Schrijf een review over je vakantie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Naar het formulier

Deel dit bericht: Mail Twitter Facebook