Île d’Yeu: de verborgen parel onder de Franse eilanden

Redactie - 28 maart 2018

Île d’Yeu: de verborgen parel onder de Franse eilanden

Redactie - 28 maart 2018

In de streek Pays de la Loire vind je op zo’n zeventien kilometer naast de kust, midden in de Atlantische Oceaan, het eiland Île d’Yeu. En hoe klein het ook is, het is een bezoek meer dan waard. Alleen al om de vele gezichten van het Franse eiland te leren kennen.

Beeld: Oya Helico

Hoe kom je op Ile d’Yeu

Het is bereikbaar per boot vanuit de plaats Fromentine in de provincie Vendée. Een paar keer per dag vaart een veerboot in zo’n dertig minuten van en naar het eiland. Tickets koop je gemakkelijk van tevoren online.

Of vlieg naar het eiland per helikopter. Daar betaal je natuurlijk een stuk meer voor, maar het is dan ook een hele ervaring. Je krijgt een kijkje van bovenaf en dat ziet er geweldig uit. Ook een helikoptervlucht boek je vooraf online.

De verschillende gezichten van Île d’Yeu

Ondanks de kleine oppervlakte van Ile d’Yeu (zo’n 23 vierkante kilometer) is er genoeg te bewonderen op het eiland. Wat dacht je bijvoorbeeld van de verschillende kustlijnen? De oostkust is begroeid met planten en bloemen, zoals wilde orchideeën en pijnbomen. En de stranden zijn van fijn zand, grenzend aan de blauwe zee. De Côte Sauvage omvat de hele zuidwestkust en hier zie je vooral rotsformaties en veel kliffen. Prachtig voor een wandeling!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/eten-drinken/5x-culinair-genieten/”]

Bezoek ook Pointe des Corbeaux waar je uitkijkt over de stranden en rotsen. Daar vind je een van de oudste vuurtorens van het eiland. De Notre Dame de Bonne Nouvelle is een prachtig gebouw dat ‘waakt’ over de haven. Verder langs het eiland zijn de kusten rustig, soms met rotsblokken tussen de stranden in. Hier en daar zijn moerassen in de buurt. Vogelliefhebbers kunnen hun geluk niet op: hier leven veel beschermde vogelsoorten.

Bezienswaardigheden op Île d’Yeu

Bovenop een rots staat Vieux-château de l’Île d’Yeu: een beschermd kasteel en monument aan het water. Klim erop en geniet van het geweldige uitzicht. De grootste stad van het eiland, Port-Joinville, is leuk om te bezoeken. Wandel langs de witte huizen en het haventje met haar vissersboten. Voeg ook Pierre Tremblante toe aan je must-visit lijstje. Dit is een zeven meter hoog rotsblok dat beweegt als je je hand er op een bepaalde manier tegenaan zet. Vandaar ook de naam: bevende steen.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/mooiste-dorpen-van-de-pays-la-loire/”]

Overnachten nabij Île d’Yeu

Overnacht aan de Franse kust, bijvoorbeeld in de badplaats Saint-Jean-de-Monts, zoals ook vakantieganger Liesbeth deed: ‘Super dat je zowel de zee als een fijn zwembad binnen handbereik hebt! Heel vriendelijke eigenaren en superschoon sanitair. Je kunt brood bestellen én maaltijden afhalen. Fijne dagen gehad hier!’ Zij verbleef op camping La Foret. Kies je liever voor een vakantiepark? Probeer dan Residence Le Victoria eens. De familie Geukes heeft hier een heerlijke vakantie gehad: ‘Residence le Victoria is een kleinschalig vakantiepark. Met voor elk wat wils. Jong en oud. Nette huisjes, prima onderhouden. Goede service. ‘s Morgens verse broodjes.

Ben je zelf weleens op vakantie geweest naar een van de Franse eilanden? Laat dan een review achter bij je vakantieverblijf en inspireer andere vakantiegangers.

BewarenBewaren