Picture this: turen in groene ravijnen vanaf middeleeuwse viaducten, diepblauwe zeeën aan de horizon en het geluid van de claxon bij aankomst in een slaperig stadje. En dit terwijl je met je hoofd tegen het raam heen en weer deint in een honderd jaar oude trein. Dat is waarom je tijdens je vakantie op Corsica de trein moet pakken!

Treinvakantie Corsica

Het treintje van Corsica – ook wel liefkozend U Trinichellu (rammelbak) genoemd – rijdt al ruim honderd jaar door het woeste binnenland en langs de ruige adembenemende kusten van het eiland. Er zijn twee lijnen: de een loopt van Bastia naar Calvi via de kust en de ander doorkruist de binnenlanden van Bastia naar Ajaccio.

Door het bergachtige binnenland: van Ajaccio naar Bastia

De trein vertrekt ongeveer vier keer per dag vanuit hoofdstad Ajaccio richting Bastia. De route begint langs een van de mooiste baaien van het eiland voordat hij de heuvels inklimt waar bergen, valleien, ravijnen, kuddes schapen, met sneeuw bedekte bergtoppen, ruïne-achtige tunnels en viaducten elkaar afwisselen. Het hoogste punt ligt op bijna duizend meter. Kun je het uitzicht voor je zien? Kijk ook niet gek op van de regelmatige noodstop voor overstekend vee.

Foto: Frankrijk.nl

Foto: Frankrijk.nl

Doe de kustroute van Bastia naar Calvi

Het eerste gedeelte van deze rit voert nog door het binnenland, maar tussen Ile Rousse en Calvi volgt deze strandtrein de kust. Deze treinstellen zijn de oudste van Corsica en hoewel niet heel comfortabel, dragen wel bij aan de authentieke rit. Leuk: de laatste twintig kilometer rijdt het treintje als een soort tram langs verschillende badplaatsen langs de kust, tussen dennenbomen zelfs op het strand.

Calvi Corsica

Overnachten op de treinroute

Je kunt een georganiseerde treinvakantie boeken, maar nog leuker is misschien wel op de bonnefooi gaan. Vanaf elk station zijn mooie wandelroutes door de prachtige natuur te vinden. Wildkamperen is op Corsica verboden, maar er zijn genoeg campings, berghutten, hotels, gîtes en kamers te vinden waar je kunt overnachten.

Slapen in Ajaccio doe je bijvoorbeeld in hotel Castel Vecchio. Volgens Froukje: ‘Een prima start en einde van een rondreis op Corsica. Ruime kamers met balkon en mooi uitzicht, fijn zwembad en uitgebreid ontbijt (zeker voor Franse begrippen)’.

‘Smalle straatjes en schilderachtige geveltjes’

Lex op Zoover over Ile Rousse: ‘Smalle straatjes, schilderachtige geveltjes en fijne terrassen. In omringende dorpen als Corbara, Pigna en St. Antonio zijn veel kunstenaars neergestreken. De trein voert langs prachtige natuur, aanrader!’ Overnachten in Ile Rousse doe je op camping Les Oliviers, geroemd om z’n ligging aan zee, vriendelijk personeel en lekkere pizza’s.

Net buiten het centrum van Bastia ligt hotel Pietracap, vernoemd naar het ijskoude eilandbiertje Pietra. Danielle schrijft: ‘Prachtig zwembad met uitzicht op zee en fijne ligbedden. Wij hadden een kamer met een eigen terrasje. Zeer schoon en een heerlijk bed!’

‘Het boemeltreintje is een aanrader’

Beschik je niet over een luxe jacht, dan kun je in de mondaine havenplaats Calvi ook gewoon overnachten op een camping, zoals camping Paduella, gelegen tussen dennenbossen pal aan zee. ‘Zowel het centrum van Calvi als het strand zijn op loopafstand. Het leuke boemeltreintje langs de kust is absoluut een aanrader!’ Tipt Sandra.

Ben jij weleens op Corsica geweest? Deel je vakantie-ervaring met andere vakantieliefhebbers in een review!

Schrijf een review op Zoover en maak kans op een winterzonvakantie t.w.v. €3.000 voor twee personen. Mede mogelijk gemaakt door Lavida Travel.    

Uitgelichte berichten

Christine

Redacteur

9 juni - 2017

Reacties