De één geniet van het gevoel in zijn buik wanneer het vliegtuig in een luchtzak(je) terechtkomt, bij de ander staat het zweet op de rug en is een paniekaanval nabij bij de minste of geringste onverwachte beweging van het vliegtuig. Turbulentie. Korte vlucht of verre reis: we hebben het allemaal weleens meegemaakt. Relax! Dit is waarom de vleugels van een vliegtuig echt niet afbreken.

We begrijpen het wel. Een vliegtuig is iets magisch. Het enorme gevaarte vliegt jou en je medevakantiegangers zonder problemen in no time naar je droomvakantiebestemming (zei er iemand Bali of New York?). Maar weinig mensen begrijpen het mechanische wonder dat een vliegtuig heet echt. Zelfs honderd jaar na de eerste passagiersvlucht. Dat maakt vliegen misschien ook wel spannend.

En hoewel het natuurlijk helemaal niet noodzakelijk is om te begrijpen hoe een vliegtuig werkt om van een vluchtje (of twee, drie) per jaar te genieten, kan het soms wel helpen om klamme handjes tegen te gaan. Vooral voor sommige nerveuze vliegers die verdrinken – of eh, neerstorten – in hun eigen irrationele angsten is dat fijn.

‘Krak’ zeggen de vleugels

Zit je uit het raam te turen en schrik je van hoe erg de vleugels schudden tijdens turbulentie? Zie je ze in gedachten tijdens een heftige storm doorbuigen tot ze ‘krak’ zeggen en loskomen van de romp? Hoewel het een mooi scenario zou zijn voor een reuze spannende film, is het zo goed als onmogelijk. Het hele vliegtuig is namelijk precies zo ontworpen dat de vleugels kúnnen buigen bij turbulentie, zonder dat dit effect heeft op de stevige structuur van een vliegtuig.

De vleugels van een vliegtuig zijn gemaakt van aluminium. Ja, je blikje favoriete frisdrank ook. Maar dat is niet hetzelfde. We kunnen nu wel met luchtvaarttermen gaan strooien, maar in het kort bestaan ze uit een metaalmengsel dat ongeveer net zo sterk is als staal.

Tel daarbij op dat in elke vleugel een verborgen ondersteuningssysteem zit, en je turbulentie-angst verdwijnt als sneeuw voor de zon op je favoriete wintersportbestemming.

Is afbreken van vliegtuigvleugels écht onmogelijk?

In elke vleugel zit een metalen balk die de vleugel ondersteunt en die ervoor zorgt dat de vleugel niet te ver door kan buigen. Beter nog: de balken lopen van het uiteinde van de vleugel tot de romp van het vliegtuig, waar ze in ‘een vleugeldoos’ op de bodem van de romp vastzitten. Vleugels kúnnen hierdoor dus niet afbreken.

Tenminste… de enige manier waarop een vliegtuigvleugel theoretisch af zou kúnnen breken, is bij slecht onderhoud. Gelukkig ondergaan alle vliegtuigen strenge tests en worden ze voor iedere vlucht optimaal afgestemd. Jouw vliegtuig zal dus nooit de lucht ingaan met een (onzichtbaar) scheurtje.

Geniet dus maar lekker zorgeloos van die extra beenruimte en het aangebreide aanbod aan entertainment. Dan kom je tenminste lekker uitgerust bij topaccommodaties als Continental Hotel Hurghada of Hotel Saphir Resort & Spa aan en kan je vakantie direct beginnen!

Bron: Travel + Leisure.

Heb jij nog tips voor medevakantiefans met vliegangst? Laat het ons weten in een reactie.

Zin in meer vakantie-inspiratie? Volg Zoover ook op Instagram.

Marloes

Redacteur

12 maart - 2018

Reacties