RomagnaTwee fietsroutes door het landschap van de provincies Rimini en Forlì-Cesena, het land der motoren en gastronomie, over groene wegen langs de kust en in de heuvels van de Romagna.

De eerste fietsroute (Lungo i crinali della Via Gotica – MTB) loopt over de bergkammen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog de geallieerde troepen van Alexander en de Duitse troepen van Kesserling met elkaar vochten.

 

Aan het einde van de zomer van 1944 vonden hier twee zeer zware slagen plaats (de eerste en tweede slag van Coriano). Een bijna honderd procent zekere overwinning van de geallieerden veranderde hier in een zware nederlaag, met een zeer belangrijke uitwerking op het gehele offensief langs de Gotische Lijn van dien. De route stijgt en daalt voortdurend, er is absoluut geen sprake van een vlakte, en bestrijkt het gebied van de gemeentes van Coriano en Montecolombo.

De route begint op het plein piazza Martini tegenover het gemeentehuis van Coriano en gaat in de richting van Castelleale (middeleeuws kasteel). U laat het kasteel rechts liggen en u rijdt over een onverharde weg tot u na 8 km het kasteel van San Savino bereikt. U klimt tussen de wijnranken, graanvelden en olijfbomen naar de provinciale weg die Croce met Montecolombo verbindt. We bevinden ons nu op het hoogste punt van de route. Op km 14 begint de afdaling van iets meer dan 1 km lang. Aan het einde van de afdaling bevindt u zich op een onverharde weg die u al stijgend en dalend binnen 8 km, tussen de wijnranken en olijfbomen door, via de dorpen Cà Baffoni, Cà Giovannetti, Salina Piccola, Cà Saporetti naar Coriano terugleidt. Oud Ariminum, een belangrijke stad van het Romeinse Rijk, en modern Rimini, de stad waar het uitgaansleven, het strand en de omringende levendige stadjes het ritme bepalen, vormen een uitstekende mix en maken van Rimini de drukste en meest geliefde stad van de Romagna Rivièra.

Rimini biedt de bezoeker duizenden verschillende mogelijkheden: het relaxen en de rust aan het strand kunnen afgewisseld worden met culturele bezoekjes aan het centrum en de schitterende monumenten. De oude Romeinse wegen, de majestueuze verdedigingswerken die in de middeleeuwen door de heersende families gebouwd werden en de indrukwekkende gebouwen uit de Renaissance worden afgewisseld met modieuze uitgaansgelegenheden waar u van een aperitief kunt genieten terwijl u naar een voorstelling kijkt.

De lange kustweg verbindt Rimini met de nabijgelegen badplaatsen: van Torre Pedrera, Viserbella, Viserba, Rivabella, San Giuliano Mare ten noorden van Rimini tot aan Bellariva, Marebello, Rivazzurra en Miramare ten zuiden van Rimini. Deze badplaatsen toveren zich in de zomer om tot een groot centrum waar feest kan worden gevierd in combinatie met ontspanning en vermaak voor alle leeftijden.

Romagna

De tweede fietsroute (Entroterra forlivese) loopt door de Povlakte en over de heuvels. De eindbestemming van de fietsroute is Portico di Romagna. De route voert u langs Castrocaro, Dovadola, Monte Trebbio, Modigliana, Tredozio, Santa Maria in Castello. We raden u aan om een fiets met versnellingen te gebruiken aangezien de weg op een bepaald punt flink zal gaan stijgen. We raden u een versnelling van 39×26 aan, maar u kunt natuurlijk ook “overdrijven” en voor 28 kiezen.

In dit deel van de Romagna gaat de Povlakte direct zonder glooiingen in de heuvels over hetgeen resulteert in een korte maar steile klim. De route is in totaal 66 kilometer lang en bevat twee moeilijke momenten: Monte Trebbio en de klim naar Santa Maria in Castello. Forlì bevindt zich langs de Via Emilia in de Povlakte. De stad werd in de 2de eeuw voor Chr. gebouwd door de Romeinen die hier de naam Forum Livii aangaven. Forlì lag op het kruispunt dat door de consulaire weg, de Via Emilia, en de weg naar de Toscane gevormd werd. Het Fascisme van de 20-er en 30-er jaren van de vorige eeuw heeft met name op de gebouwen aan de Viale della Libertà en Piazzale della Vittoria zijn sporen achtergelaten. Forlì is een kunst- en cultuurstad, heeft een dependance van de Universiteit van Bologna, een nieuw museum in het gebouw dat voorheen het Klooster van San Domenico was en heeft een vliegveld met nationale en internationale vluchten. Cesena is een stad die door de Umbriërs en Etrusken gesticht werd. De stad bereikte zijn hoogtepunt ten tijde van de overheersing van de Malatesta familie (1378-1465), hetgeen nog altijd in het centrum van de stad te zien is.

 

RomagnaLeuke tips

Een voorbeeld van de overheersing is de:  Biblioteca. Tevens zijn de  l’Abbazia benedettina del Monte en Rocca Malatestiana een bezoek waard. Het levendige centrum van de stad met zijn vele winkels komt nog meer tot leven tijdens de Fiera di S. Giovanni (24 juni). Dit is hét evenement dat in Cesena georganiseerd wordt. De economie, de traditionele landbouw die voor innovatie open staat en de beroemde gastronomie maken het geheel compleet.

Meer informatie over Fietstoerisme in Emilia Romagna

Schrijf een review en maak wekelijks kans op €250,- vakantiegeld!    

Redacteur

14 april - 2010

Reacties